WENDE & TYPHOON Theater Na De Dam.

door | mei 8, 2015 | BLOG, Festival, evenement, concert, THEATER&MUZIEK FOTOGRAFIE

theater_na_de_dam_wende_typhoon_foto_jaap_reedijk_foto_jaap_reedijk-1253-X3 (1)

Mijn herdenking van 4 mei was dit jaar niet in mijn woonplaats Middelharnis maar in Amsterdam. Ik ging Theater Na De Dam fotograferen in Theater Carré in Amsterdam. Een mooi initiatief dat weer eens duidelijk maakt dat dit herdenken op zoveel mooie manieren kan en vooral noodzakelijk blijft. De drukte van Amsterdam omhelst me ook op deze 4e mei totdat het 20.00 uur is.

Fietsers stoppen, mensen staan stil, een schipper laat zijn boot “uitdrijven” en zelfs de gillende ambulancesirene was er even niet (dacht ik). Mijn gedachten gaan even terug naar het moment dat ik schreef over mijn vader en de oorlog. Dat schiet zo even door je hoofd terwijl je om je heen kijkt en ziet dat ook  anderen op het balkon van Carré de stad in turen. Ongrijpbare gedachten die herdenken.

theater_na_de_dam_wende_typhoon_foto_jaap_reedijk_foto_jaap_reedijk-1214-X3

Theater Carré loopt vol. De piste is rondom uitgelicht. Er staan blokken en muzikanten lopen “wat heen en weer”, bereiden zich voor maken een praatje en concentreren zich. Dan is het plotseling zwart wit en komt er anderhalf uur een gekleurde mening. Duidelijk. Heel duidelijk.  Indrukwekkend. Het publiek is geraakt en de muzikanten zijn geraakt. Er gebeurt iets……….

theater_na_de_dam_wende_typhoon_foto_jaap_reedijk_foto_jaap_reedijk-1177-X3

theater_na_de_dam_wende_typhoon_foto_jaap_reedijk_foto_jaap_reedijk-1290-2-X3

In Carré lig ik nog weleens op m’n buik op de bühne. Nu lag ik op m’n buik op de trap en gelijk met de speelvloer. Dat geeft een bijzonder beeld op het geheel. Heel groots en tegelijk zo intiem omdat ik er met m’n neus boven op zit. In dit geval dus lig….. Ik ben nooit zo blij met achtergrond projectie omdat het vaak aan de foto teveel toevoegt en afleidt. Nu was ik maar wat blij dat de grote zwartwit beelden op de achtergrond zo direct de interactie en ontlading lieten zien. Voor mij werd het “een foto in een foto” die niets te raden overliet. Twee fantastische muzikanten die respectvol waren en zoveel ruimte gaven voor een indrukwekkende bijdrage van Adriaan van Dis. Als je dan zo mag gedenken, gesteund door de sublieme blazers, pianist en gitarist, dan weet je dat het zin heeft. De reacties na afloop waren even mooi als de avond zelf.

Dan lig je daar als  fotograaf op je buik en ik denk alleen maar  “Dit is iets bijzonders. Dit moet ik wel heel mooi vast leggen. Zo’n avond blijft legendarisch en maak je nooit meer mee”

Wat een dankbaarheid dat wij in vrijheid op deze wijze mogen gedenken.

Kijk HIER voor alle foto’s van deze avond.

theater_na_de_dam_wende_typhoon_foto_jaap_reedijk_foto_jaap_reedijk-1301-X3

theater_na_de_dam_wende_typhoon_foto_jaap_reedijk_foto_jaap_reedijk-1366-X3

theaternadedam_recensie_jaapreedijk theater_na_de_dam_2015

 

john leddy

john leddy

John Leddy is overleden op 25 december. John is bij velen bekend uit de tvserie 'Zeg eens A" maar mijn herinneringen gaan vooral naar de tijd dat ik alles fotografeerde voor het Koningstheater en de opleiding in Den Bosch. De jaarlijkse kerstproducties trokken zalen...

NOSTALGIE ALS RODE DRAADHet is niet zo dat ik altijd in het verleden blijf hangen maar het speelt wel een grote rol in mijn werk”. Beeldend kunstenaar / fotograaf Jaap Reedijk is bij de meesten bekend van zijn schilderijen, grote monumentale objecten en de...

De laatste tv

De laatste tv

  "Je wordt gedragen door 15.000 mensen" sprak Matthijs van Nieuwkerk toen hij Jan Rot aankondigde. En het was zo. Het feit dat zoveel mensen zwaaiden, klapten, floten en vooral zoveel energie gaven zorgden voor een memorabel afscheidslied van Jan.Er is zo'n...

Het laatste optreden van Jan Rot

Het laatste optreden van Jan Rot

Het zal toch niet waar zijn.....We zeiden vooraf nog tegen elkaar. "Niet te hopen dat dit het laatste optreden is." Het afscheidsconcert in het Nieuwe Luxor stond immers nog gepland. En toch..... De berichten die Jan van zijn arts kreeg waren zo verontrustend dat alle...

Nog wat tijd met Jan Rot

Nog wat tijd met Jan Rot

"Ik heb geen beste dag vandaag Jaap. Nul energie. De kop is goed, de wil is er maar de energie is er gewoon niet."  Ik ben op pad met Jan Rot. We gaan al heel veel jaren gelijk op maar vandaag zit ik er echt dicht boven op. Van het grote Carré, het broeierige Paradiso...

JANNEKE JAGER podiumdier

JANNEKE JAGER podiumdier

De gedrevenheid van de mensen waar ik mee werk is een van de eerste zaken die mij altijd opvallen. Ik hou van theatermakers die er helemaal voor gaan. Die hun idealen altijd in het hoofd mee dragen en er, op welke manier dan ook, wel komen. Ik zeg altijd "is het niet...