TOEN IN BEELD

WWW.KAART VAN TOEN.NL

De oude foto’s van dorpen en steden worden opnieuw ingekleurd en, indien gewenst, voorzien van tekst en postzegel van de desbetreffende plaats. Soms zijn het zwart wit foto’s die  ingekleurd zijn en soms maatwerk voor families of bedrijven. Hierbij kunnen personen toegevoegd worden aan het dorps / stadsbeeld. De foto’s worden geprint op doek, glas of dibond en zijn te koop en te huur via de kunstuitleen vanaf 25,00 per maand. Het hele huurbedrag is ook spaarbedrag.

Het is niet zo dat ik altijd in het verleden blijf hangen maar het speelt wel een grote rol in mijn werk.” Beeldend kunstenaar / fotograaf Jaap Reedijk is bij de meesten bekend van zijn schilderijen, grote monumentale objecten en de theaterfotografie. Wat velen niet weten is dat het verleden een grote rol speelt in het werk van Reedijk en dan gewoon eigenlijk achter de computer. Grote foto’s hangen en staan in zijn atelier/studio naast de schilderijen. Een aparte hoek in zijn grote galerie in Sommelsdijk geeft een mooie kijk in het verleden van de dorpen op Goeree-Overflakkee. Wie goed kijkt herkent veel in deze foto’s want de werken zijn allemaal gebaseerd op de, veelal bekende, ansichtkaarten zoals die vroeger verstuurd werden.

Ouderwets handwerk
Jaap verzamelt oude foto’s en deze zwart wit foto’s worden heel precies ingekleurd in de bekende tinten van vroeger. De oude ingekleurde kaarten werden in de vorige eeuw met waterverf en inkt gekleurd maar tegenwoordig is dit computerwerk. “Eigenlijk ook gewoon handwerk” zegt de kunstenaar voor zijn grote beeldschermen. “Elke centimeter kleur ik in. Ik ben er nog eentje die dit stap voor stap doet. Niet met één druk op de knop een hele foto maar heel gedetailleerd en elk huis of boom heel precies. Mensen komen vaak met hele fotoalbums of schoenendozen binnen en dan is het een selectie die overblijft waar ik mee ga werken.” Er is veel online terug te vinden maar de echte foto’s van vroeger heb ik het liefste als basis om mee te werken. Oude fotoalbums zijn goud waard.”

Naast de bekende ansichtkaarten zijn het vaak de familiefoto’s die ingekleurd worden en die met de oude woonplaats, straat of huis later als een kunstwerk aan de muur komen hangen. Reedijk kiest ook bewust voor teksten die een aanvulling zijn op het beeld. “Over veel dorpen en steden zijn wel korte rijmpjes of gedichten geschreven die ik weer terug laat komen in het werk. Ook de oude postzegels uit de vorige eeuw zoek ik zorgvuldig uit want het poststempel van het desbetreffende dorp moet wel kloppen. Tenslotte spelen de dorpsfiguren ook een rol en worden menig opa of oma weer even terug geplaatst in hun dorp.”

De oude foto’s zijn niet alleen voor de verkoop maar kunnen ook via de kunstuitleen bij je aan de muur komen.

Wilt u mee doen met de kunstuitleen dan kan dit vanaf 25,00 per maand en het hele huurbedrag wordt ook voor je gespaard.

Klik HIER voor meer informatie over de kunstuitleen.

WWW.KAARTVANTOEN.NL