Voor de klas in Klaaswaal.

door | apr 19, 2019 | BLOG, nieuws, PUBLICATIES

Het begon met de blog “Mijn vader is een held” op deze website over de rol van mijn vader in het verzet. Daarna bezocht ik de 4 mei herdenking in Klaaswaal. Dit raakte me en ik schreef er een artikel met als titel “De herinnering en de vuulte” .

Nu stond ik voor de klas. Ik mocht vertellen over mijn vader, het Klaaswaalse verzet en over het geloof in je dromen. Kinderen van de twee Klaaswaalse scholen kijken me nieuwsgierig aan. Ze weten veel over het verzet. Hebben hun eigen belevingswereld erbij maar zijn gretig om nieuwe ervaringen op te nemen. Mijn ervaringen waar meer dan 50 jaar tussen zit. Toch hebben we dezelfde dromen en geloven we in dezelfde idealen.

Dezelfde kinderlijke verwondering waar ik ze voor waarschuw het vooral niet kwijt te raken. Ik vertel over schatten die ik vind, over dromen die werkelijkheid worden. De bel laten we voorbij gaan. De geplande gymles laten we lopen. Ik heb de dag van m’n leven. Mijn jeugd wordt opgezogen door de nieuwe generatie. Mijn geboortehuis blijkt herkenbaar en het buurmeisje van nummer 74 ken ik door haar ouders en grootouders. De wereld blijkt plotseling zo klein.

 

Daley vraagt of ik zijn oma ken en ik mag vertellen dat ik zijn oma Marja altijd tegen kom bij de concerten die ik fotografeer. Zo was ik weer even terug in mijn jeugd. Speelde ik weer aan de beneden  Molendijk, rook ik weer het vers gemaaide gras van de tractor van buurman Biesheuvel.

Dit jaar mag ik de plaats van mijn vader innemen en de krans leggen bij de 4 mei herdenking. Ik hoop zo dat ik de kinderen daar weer zie. Dat mijn verhaal zin heeft gehad en doorverteld wordt. Dat ze mee meenemen naar hun toekomst zoals ik ze mee nam naar mijn jeugd in Klaaswaal.

Gisteren schreef Het Kompas een artikel over mijn bezoek aan de scholen.

WAT MIJN MAN NIET WEET

WAT MIJN MAN NIET WEET

En dan werk je ook gewoon voor Victoria, Birgit en Puck Pomelien....... Heerlijk werk. Met 'Wat mijn man niet weet' spelen ze nog t/m 9 februari in de theaters met hun knotsgekke vriendinnencomedy. Een zaal vol joelende en gierende vrouwen en daartussen een enkele...

OP MAARTEN…

OP MAARTEN…

Eva vraagt of ik een foto heb van Maarten die 'anders is dan anders'. Geen foto van een optreden of geposeerde maar eentje tussen de mensen. Zo'n 'snapshot'..... Nou, die zijn er wel. Foto's die nooit gepubliceerd zijn maar die Maarten wel typeren. Ik weet direct in...

DE REEDIJKEN

DE REEDIJKEN

Kijk, dit is een bijzonder schilderij. 'Reedijken bij elkaar'. Ik zit hier met mijn kleinzoon Deen bij het schilderij dat ik maakte over mijn grootvader Jacob Reedijk. Ik ben naar hem vernoemd en Deen draagt ook Jacob in zijn doopnamen. Op dit schilderij liet ik ook...

Rosita Steenbeek in Klaaswaal

Rosita Steenbeek in Klaaswaal

Zaterdag luisterde ik naar de schrijfster Rosita Steenbeek. Zij schreef het boek 'ROSE' over haar oma Rose. Voor en tijdens de oorlogsjaren woonde het gezin in Klaaswaal waar grootvader Gerhard predikant was. Muziekvereniging N.L.S. uit Klaaswaal en fanfare orkest...

john leddy

john leddy

John Leddy is overleden op 25 december. John is bij velen bekend uit de tvserie 'Zeg eens A" maar mijn herinneringen gaan vooral naar de tijd dat ik alles fotografeerde voor het Koningstheater en de opleiding in Den Bosch. De jaarlijkse kerstproducties trokken zalen...

NOSTALGIE ALS RODE DRAADHet is niet zo dat ik altijd in het verleden blijf hangen maar het speelt wel een grote rol in mijn werk”. Beeldend kunstenaar / fotograaf Jaap Reedijk is bij de meesten bekend van zijn schilderijen, grote monumentale objecten en de...