Voor de klas in Klaaswaal.

door | apr 19, 2019 | BLOG, nieuws, PUBLICATIES

Het begon met de blog “Mijn vader is een held” op deze website over de rol van mijn vader in het verzet. Daarna bezocht ik de 4 mei herdenking in Klaaswaal. Dit raakte me en ik schreef er een artikel met als titel “De herinnering en de vuulte” .

Nu stond ik voor de klas. Ik mocht vertellen over mijn vader, het Klaaswaalse verzet en over het geloof in je dromen. Kinderen van de twee Klaaswaalse scholen kijken me nieuwsgierig aan. Ze weten veel over het verzet. Hebben hun eigen belevingswereld erbij maar zijn gretig om nieuwe ervaringen op te nemen. Mijn ervaringen waar meer dan 50 jaar tussen zit. Toch hebben we dezelfde dromen en geloven we in dezelfde idealen.

Dezelfde kinderlijke verwondering waar ik ze voor waarschuw het vooral niet kwijt te raken. Ik vertel over schatten die ik vind, over dromen die werkelijkheid worden. De bel laten we voorbij gaan. De geplande gymles laten we lopen. Ik heb de dag van m’n leven. Mijn jeugd wordt opgezogen door de nieuwe generatie. Mijn geboortehuis blijkt herkenbaar en het buurmeisje van nummer 74 ken ik door haar ouders en grootouders. De wereld blijkt plotseling zo klein.

 

Daley vraagt of ik zijn oma ken en ik mag vertellen dat ik zijn oma Marja altijd tegen kom bij de concerten die ik fotografeer. Zo was ik weer even terug in mijn jeugd. Speelde ik weer aan de beneden  Molendijk, rook ik weer het vers gemaaide gras van de tractor van buurman Biesheuvel.

Dit jaar mag ik de plaats van mijn vader innemen en de krans leggen bij de 4 mei herdenking. Ik hoop zo dat ik de kinderen daar weer zie. Dat mijn verhaal zin heeft gehad en doorverteld wordt. Dat ze mee meenemen naar hun toekomst zoals ik ze mee nam naar mijn jeugd in Klaaswaal.

Gisteren schreef Het Kompas een artikel over mijn bezoek aan de scholen.

NOSTALGIE ALS RODE DRAADHet is niet zo dat ik altijd in het verleden blijf hangen maar het speelt wel een grote rol in mijn werk”. Beeldend kunstenaar / fotograaf Jaap Reedijk is bij de meesten bekend van zijn schilderijen, grote monumentale objecten en de...

De laatste tv

De laatste tv

  "Je wordt gedragen door 15.000 mensen" sprak Matthijs van Nieuwkerk toen hij Jan Rot aankondigde. En het was zo. Het feit dat zoveel mensen zwaaiden, klapten, floten en vooral zoveel energie gaven zorgden voor een memorabel afscheidslied van Jan.Er is zo'n...

VERBORGEN KELDERS…

  Zo ontdek je nog eens wat in huis....Met wat kloppen ontdekten we dat er nog twee kelders onder de vloer zitten. Maar dit zijn twee kelders onder de mooie oude plavuizenvloer waar vroeger de slagerij van de familie Gazan was (die van dat mysterieuze briefje)....

Het laatste optreden van Jan Rot

Het laatste optreden van Jan Rot

Het zal toch niet waar zijn.....We zeiden vooraf nog tegen elkaar. "Niet te hopen dat dit het laatste optreden is." Het afscheidsconcert in het Nieuwe Luxor stond immers nog gepland. En toch..... De berichten die Jan van zijn arts kreeg waren zo verontrustend dat alle...

Nog wat tijd met Jan Rot

Nog wat tijd met Jan Rot

"Ik heb geen beste dag vandaag Jaap. Nul energie. De kop is goed, de wil is er maar de energie is er gewoon niet."  Ik ben op pad met Jan Rot. We gaan al heel veel jaren gelijk op maar vandaag zit ik er echt dicht boven op. Van het grote Carré, het broeierige Paradiso...

JANNEKE JAGER podiumdier

JANNEKE JAGER podiumdier

De gedrevenheid van de mensen waar ik mee werk is een van de eerste zaken die mij altijd opvallen. Ik hou van theatermakers die er helemaal voor gaan. Die hun idealen altijd in het hoofd mee dragen en er, op welke manier dan ook, wel komen. Ik zeg altijd "is het niet...