Zodat we ze niet vergeten……

door | feb 8, 2012 | BLOG, RAMSES, THEATER&MUZIEK FOTOGRAFIE

1 December 2009 schreef ik……..

Je houdt er al een tijd rekening mee en als je dan het telefoonbericht krijgt dat Ramses er echt niet meer is dan wil je ook even nergens meer rekening mee houden. Ik heb de afgelopen jaren heel veel Ramses gefotografeerd, veel met Ramses gesproken, een glaasje wijn gedronken en me veel verbaasd. Gelukkig kon ik hem nooit in een “hokje stoppen”. Voor Ramses zijn er geen hokjes gebouwd. Hij is dan ook één van de weinigen die in geen enkel hokje past of misschien juist in zoveel tegelijk.
Wat nu blijft zijn de liedjes die we koesteren. Monumenten.
Wie het ook probeert. Altijd zal de Ramsesversie overeind blijven als de echte.
De laatste tijd heb ik me nogal verbaasd over de vele meningen die er waren over Ramses.
Alsof hij thuis moest blijven zitten en moest wachten op zijn dood. Het was immers zielig zoals hij maar weer kwam opdraven. Gesteund en omringd door trouwe vrienden. Eigenlijk mocht hij niet meer verschijnen en zeker zijn mond niet meer open doen. Nou, dan heet je geen Ramses want hij deed het wel. Ook als er niets uit zijn strot kwam. Dan werd er wel geneuried of gewoon “meegekucht” met zijn pianospel. Hij deed het wel. Ik kan u verzekeren dat het applaus dat volgde echt niet kwam uit medelijden maar uit respect, bewondering . Nooit hoorde ik z’n gemeend en lang applaus als de laatste keer. Men leek zich te beseffen dat het nu echt de laatste keer kon zijn dat Ramses er was. En Ramses genoot. Ik heb me best geërgerd aan de meningen die kwamen van mensen die er niet bij waren zoals in Antwerpen waar hij van een vol sportpaleis een staande ovatie kreeg. Tijdens die mooie zomeravond waar hij een afgeladen plein in ontroering achterliet. Bij Beeld en Geluid waar hij zichtbaar genietend werd gehuldigd. Men zag Ramses slechts op zijn terrasje en op een enkel tv beeld en waren er niet bij toen Ramses genoot van het applaus, de aandacht en van de bewondering voor zijn “laatste optreden”. Ik maakte de laatste foto’s van een Ramses die intens genoot van dat moment zoals hij ook genoot van zijn wijntje en sigaret na afloop. Die leefde voor dat moment met zijn vrienden van vroeger en zijn vrienden van nu. Ik buig diep voor de kunstenaar en inderdaad “het is stil in Amsterdam”.

WAT MIJN MAN NIET WEET

WAT MIJN MAN NIET WEET

En dan werk je ook gewoon voor Victoria, Birgit en Puck Pomelien....... Heerlijk werk. Met 'Wat mijn man niet weet' spelen ze nog t/m 9 februari in de theaters met hun knotsgekke vriendinnencomedy. Een zaal vol joelende en gierende vrouwen en daartussen een enkele...

OP MAARTEN…

OP MAARTEN…

Eva vraagt of ik een foto heb van Maarten die 'anders is dan anders'. Geen foto van een optreden of geposeerde maar eentje tussen de mensen. Zo'n 'snapshot'..... Nou, die zijn er wel. Foto's die nooit gepubliceerd zijn maar die Maarten wel typeren. Ik weet direct in...

DE REEDIJKEN

DE REEDIJKEN

Kijk, dit is een bijzonder schilderij. 'Reedijken bij elkaar'. Ik zit hier met mijn kleinzoon Deen bij het schilderij dat ik maakte over mijn grootvader Jacob Reedijk. Ik ben naar hem vernoemd en Deen draagt ook Jacob in zijn doopnamen. Op dit schilderij liet ik ook...

Rosita Steenbeek in Klaaswaal

Rosita Steenbeek in Klaaswaal

Zaterdag luisterde ik naar de schrijfster Rosita Steenbeek. Zij schreef het boek 'ROSE' over haar oma Rose. Voor en tijdens de oorlogsjaren woonde het gezin in Klaaswaal waar grootvader Gerhard predikant was. Muziekvereniging N.L.S. uit Klaaswaal en fanfare orkest...

john leddy

john leddy

John Leddy is overleden op 25 december. John is bij velen bekend uit de tvserie 'Zeg eens A" maar mijn herinneringen gaan vooral naar de tijd dat ik alles fotografeerde voor het Koningstheater en de opleiding in Den Bosch. De jaarlijkse kerstproducties trokken zalen...

NOSTALGIE ALS RODE DRAADHet is niet zo dat ik altijd in het verleden blijf hangen maar het speelt wel een grote rol in mijn werk”. Beeldend kunstenaar / fotograaf Jaap Reedijk is bij de meesten bekend van zijn schilderijen, grote monumentale objecten en de...