WINNAAR PUBLIEKSPRIJS RABO CULTUURPRIJS 2014

door | nov 14, 2014 | BLOG, Boomsma, buitenkunst, nieuws

Publieksprijs RABO Cultuurprijs 2014 vlnr: Frenk v.d. Linden, presentator uitreiking, Jaap Reedijk, winnaar publieksprijs, Greet de Koning, voorzitter Culturele Raad

Publieksprijs RABO Cultuurprijs 2014  Jaap Reedijk          foto: Hans Villerius
vlnr: Frenk v.d. Linden, presentator uitreiking, Jaap Reedijk, winnaar publieksprijs, Greet de Koning, voorzitter Culturele Raad

Donderdagmiddag 13 november werden de winnaars bekend van de RABO Cultuur Prijs 2014.

Uit handen van de Greet de Koning, voorzitter Culturele Raad, mocht ik de Publieksprijs ontvangen. Ik ben daar wel blij mee.

Natuurlijk omdat het publiek de waardering voor een kunstwerk mocht uitspreken maar ook omdat de Gebroeders Boomsma weer even uitgelicht worden.

Nu kan ik aardig relativeren want ik weet ook wel dat het grootste gedeelte van de stemmers voor deze publieksprijs het beeld nooit in het echt gezien heeft en alleen de foto’s en de beschrijvingen kent. Maar toch…het doet me goed dat ik zoveel mensen om me heen heb die met me mee kijken en denken en nu ook gestemd hebben.

Tja, en wat die prijs dan verder in houdt….. Het schijnt dat mijn hoofd op 50 plekken komt te hangen, dat ik mezelf op de koffie hebt genodigd en in gesprek ga met de gemeente over een vervolg Boomsmaproject, dat er aardig wat goede publiciteit komt en dat het me enorm gestimuleerd heeft om nieuwe projecten aan te gaan en die worden groot. Heel groot. (“en zoooo mooi

Winnaars, genomineerden voor de Rabo Cultuurprijs 2014 foto Hans Villerius

Winnaars Jaap Reedijk (publieksprijs), Joep Luijckx (Cultuurprijs) en Eva van Batum (Jong talent) en de laatst genomineerden voor de Rabo Cultuurprijs 2014      foto Hans Villerius

De RABO Cultuurprijs werd gewonnen door Joep Luijckx. Ik kan me hier helemaal in vinden want Joep heeft met zijn schilderij Zindering zo’n mooi schilderij gemaakt.

“Wel een miljoen stippen” aldus Joep en ik geloof hem. Daarnaast is Joep natuurlijk het prototype kunstenaar en heeft hij een mooie staat van dienst en nog altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen.

Dat je dan die prijs grote onzin vindt dat siert de” hippie uit Nieuwe Tonge”.

Zindering Joep Luijckx

Zindering Joep Luijckx

Bij de jongeren mocht Eva van Batum de prijs ontvangen voor haar BinnensteBuitenTuin welke een onderdeel was van het project Groen van KunstPlus (kunstenaarsvereniging G-O). Ook dit vind ik een beste keuze. Erg origineel maar nog leuker omdat ik er zelf ook aan heb mogen bijdragen. Ik heb de foto’s voor Eva gemaakt maar ook met mijn atelier KUNSTENMAKER.NL diverse voorwerpen mogen maken voor deze tuin.

Eva van Batum Tuin

Eva van Batum Tuin

W.b.t. de Gebroeders Boomsma, waar ik het beeld van gemaakt heb, deze heren heb ik weer even onder de aandacht kunnen brengen bij de gemeente Goeree-Overflakkee.

Want wat zou het toch mooi zijn als een straat, laan of pad vernoemd zou worden. Wat zou het toch nog fijner zijn als er op ons mooie eiland een plaats zou komen waar alles over de Boomsma’s te zien en te horen is.

Een klein informatief centrum of museum, als je dat zo zou kunnen noemen, waar we kunnen zien wat ze deden. Van hoeveel belang zij waren voor ons eiland, welke heldenrol zij hebben gespeeld achter de schermen van de tweede wereldoorlog.

Beeldmateriaal is er, de stemmen van de heren zijn te horen, leesvoer genoeg en ik heb nog genoeg ideeën om er iets moois van te maken. Geen stoffig museum maar een interactief geheel waar zowel jong als oud zich in kan vinden. Een straat, laan of pad naar ‘de Boomsma’s’ vernoemd….?

KIJK >>> VIDEO Gebroeders Boomsma RABO Cultuurprijs 2014

De eerste zet heb ik gegeven tijdens deze Rabo Cultuurprijs door mezelf maar uit te nodigen voor een gesprek met de gemeente over de mogelijkheden hiervan.

De presentator van de uitreiking, Frenk v.d. Linden, liet er geen gras over groeien en stopte direct de microfoon onder de neus van de wethouder De Jong.

“Voor straatnamen hebben we een speciale commissie maar een goede tip is altijd welkom” waarmee hij in het midden liet of hij hier zelf ook enige aktie voor wilde ondernemen.

Wilt u meer willen weten over het project van De Gebroeders Boomsma? Klik dan even hier >  boomsma project

 

Gemeente nieuws over de uitreiking.

WAT MIJN MAN NIET WEET

WAT MIJN MAN NIET WEET

En dan werk je ook gewoon voor Victoria, Birgit en Puck Pomelien....... Heerlijk werk. Met 'Wat mijn man niet weet' spelen ze nog t/m 9 februari in de theaters met hun knotsgekke vriendinnencomedy. Een zaal vol joelende en gierende vrouwen en daartussen een enkele...

OP MAARTEN…

OP MAARTEN…

Eva vraagt of ik een foto heb van Maarten die 'anders is dan anders'. Geen foto van een optreden of geposeerde maar eentje tussen de mensen. Zo'n 'snapshot'..... Nou, die zijn er wel. Foto's die nooit gepubliceerd zijn maar die Maarten wel typeren. Ik weet direct in...

DE REEDIJKEN

DE REEDIJKEN

Kijk, dit is een bijzonder schilderij. 'Reedijken bij elkaar'. Ik zit hier met mijn kleinzoon Deen bij het schilderij dat ik maakte over mijn grootvader Jacob Reedijk. Ik ben naar hem vernoemd en Deen draagt ook Jacob in zijn doopnamen. Op dit schilderij liet ik ook...

Rosita Steenbeek in Klaaswaal

Rosita Steenbeek in Klaaswaal

Zaterdag luisterde ik naar de schrijfster Rosita Steenbeek. Zij schreef het boek 'ROSE' over haar oma Rose. Voor en tijdens de oorlogsjaren woonde het gezin in Klaaswaal waar grootvader Gerhard predikant was. Muziekvereniging N.L.S. uit Klaaswaal en fanfare orkest...

john leddy

john leddy

John Leddy is overleden op 25 december. John is bij velen bekend uit de tvserie 'Zeg eens A" maar mijn herinneringen gaan vooral naar de tijd dat ik alles fotografeerde voor het Koningstheater en de opleiding in Den Bosch. De jaarlijkse kerstproducties trokken zalen...

NOSTALGIE ALS RODE DRAADHet is niet zo dat ik altijd in het verleden blijf hangen maar het speelt wel een grote rol in mijn werk”. Beeldend kunstenaar / fotograaf Jaap Reedijk is bij de meesten bekend van zijn schilderijen, grote monumentale objecten en de...