VITAAL & DUURZAAM GOEREE – OVERFLAKKEE

door | apr 5, 2014 | BLOG, nieuws

 

rapport-rabo-gemeente-jaapreedijk

Gisteren presenteerden de gemeente Goeree – Overflakkee en de Rabo bank het rapport “Samenwerken aan een duurzaam Goeree – Overflakkee” met als ondertitel  “Nu doorpakken voor een sterk en vitaal eiland”.

Een plan van aanpak om ons eiland goed op de kaart te zetten, om te laten zien dat we veel te bieden hebben en een kleurrijke uitstraling verdienen…… Slechts een enkeling had zich in  kleurrijke kleding gehesen. De basiskleur van grijs en zwart  was wel heel erg nadrukkelijk aanwezig en ik moet zeggen…. ook ik heb me even snel omgekleed voordat ik naar deze bijeenkomst ging. Zelfs mijn denkwijze was even “trek die rode trui uit en doe wat onopvallends aan”. Daar gaat het fout. De hele zaal zit al vol met grijze en zwarte pakken en dat is nu juist wat men niet wilt tonen.  Gelukkig hebben we een burgemeester die weet wat kleur is en dan ook een pittig kleurrijk jasje aangetrokken had. Zij laat tenminste het goede voorbeeld zien.

Men wil een mooi en kleurrijk Goeree Overflakkee laten zien met een moderne uitstraling. Deze middag heb ik een aantal keren gedacht “begin daar dan ook eens mee”. De omgeving waarin dit plan gepresenteerd werd was al troosteloos. Het Prieel van De Staver…… daar wordt je toch niet vrolijk van. Gooi er een kwast kleur tegen aan. Zorg voor wat mooiere frisse wanden, hang een nieuw gordijntje voor die ramen en laat de boel eens leven. Kortom…. trek eens specialisten aan om dit vorm te geven en dan niet de behoudende groep maar stylisten die in kleur denken en die ook best wel weten dat er ook uitvaarten en kerkdiensten gehouden worden. Het enige kleurrijke vond ik de mooie foto op het podium terwijl ik dan denk “het is weer een foto van Middelharnis. Laat een goede vormgever eens wat moois maken met alle dorpskernen er in”.

Zo, dat was de eerste frustratie en toen was de middag nog niet eens begonnen. Ik begrijp heus wel dat de Rabobank veel werk gehad heeft om deze middag te organiseren en om dit rapport samen te stellen maar de ego’s waren wel erg sterk aanwezig en men schroomde dan ook niet om openlijk aan “flinke borstklopperij” te doen. Maar goed. Iemand moet het doen. Dan is er Willem die zich “Aldus Willem” mag noemen van de bank en die precies weet hoe ons mooie eiland er uit ziet en wat er gedaan moet worden. Alsof hij al jaren op Goeree – Overflakkee komt. Tenminste dat wil hij de aanwezigen laten geloven. Hij praat over een sterk eiland, met kansen en veel mogelijkheden maar hij praat steeds over Goeree. Het eiland Goeree. En dan ga je mist in want Goeree kan juist niet zonder Overflakkee. Dat is het sterke en mooie eiland en als je dan steeds over het eiland Goeree praat dan begin je al met een achterstand want de ergernis in de zaal is er dan al. Niet slim ‘Aldus Willem’.

Op Facebook en YouTube circuleerde deze week al een video. Voordat ik naar  deze bijeenkomst zag ik dat deze al meer dan 700 keer bekeken was. Deze video werd deze middag ook vertoond en ook hier dacht ik hetzelfde als bij de grijze en zwartepakkengolf.  “Geef er eens wat kleur aan”. Vraag een specialist om er een flitsende promotiefilm van te maken met goed geluid en pakkende beelden want we hebben zoveel moois te bieden op Goeree – Overflakkee. Als deze video alleen bedoeld was om deze presentatie te ondersteunen dan vraag ik me af waarom hij al van te voren op internet geplaatst is. Natuurlijk is het duidelijk dat er stappen gezet gaan worden en men de handen uit de mouwen gaat steken maar doe het dan niet half. Pak het van het begin af aan goed aan. Het is zo zonde van de energie en het geld. Ik hoop dat er een mooie promotiefilm komt die alle aspecten van ons eiland laat zien en het dan ook van alle kanten belicht.

KIJK HIER DE VIDEO

Er was een bureau uit Utrecht ingeschakeld om alles in kaart te brengen en te laten zien hoe het nu moest. Ik was uitgenodigd voor zo’n gesprek om mijn zienswijze te laten horen. De afdeling cultuur vertegenwoordigde ik…… De antwoorden, die men naar mijn mening al had voordat ik mijn verhaal verteld had, zag ik terug in de presentatie waarin ik geen moment iets van cultuur en laatst staan de kunst terug zag. Ja in een flits zag ik een foto van een orkest dat in een benoeming van het cultuurhistorisch belang terug kwam. In een flits want daarna heb ik er met geen woord meer over gehoord.

Ik ga het rapport nog maar een keer en nog maar een keer terug lezen in de hoop dat ik ontdek wat ik juist zo graag wil lezen.

Laat het mooie dan zien, geef de bestaande glorie op ons eiland ruim baan om zich te presenteren. Licht de karakteristieke eilanders uit met hun mooie dorpskernen en toon de betrokkenheid die men zich zo hoog in het vaandel schrijft. Natuurlijk doet zo’n rapporteur uit Utrecht zijn best want de declaratie moet wel verantwoord zijn. Natuurlijk sponsort de Rabobank vele goede doelen maar laat het wel in verhouding blijven.  Ik hoop dat men niet vergeet hoe kleurrijk en mooi ons eiland Goeree – Flakkee is en dat bijna alle activiteiten en organisaties leunen op de vele vrijwilligers die belangeloos hun schouders eronder zetten. Deze mensen rekenen op de deskundige begeleiding van de overheid. Van mensen die weten waar ze over praten. Die weten dat Goeree nu gewoon bij Overflakkee hoort en daar ook hun best voor doen en er in willen investeren.

Volgens mij is luisteren belangrijker dan hard roepen hoe het moet. Luisteren naar de bewoner uit het dorp die kan vertellen wat zijn of haar kleur is. Luister naar de jeugd die kan vertellen hoe hun toekomst er uit moet zien. Als al deze kleuren gebundeld worden en als een sterke lichtkrans vanaf de Ouddorpse vuurtoren tot aan Ooltgensplaat dit eiland uitlicht dan is er hoop om ons eiland te laten zien als een prachtig eiland waar het goed wonen en werken is. “Onder de rook van Rotterdam maar niet in de rook”. Dat vond ik nog wel de beste uitspraak die ik hoorde.

Gebakken lucht geeft wel wat rook maar daar prik je wel snel doorheen.

Tot slot sprak de commissaris van de koning. Ik vond zijn woorden een verademing. Nuchter, zakelijk en geen poespas. Ik hoop dat hij kan wijzen uit welke  kleurdoos onze burgemeester werkt. Daar kan de rest nog veel profijt van hebben.

Wordt vervolgd. Hoop ik……..

DE REEDIJKEN

DE REEDIJKEN

Kijk, dit is een bijzonder schilderij. 'Reedijken bij elkaar'. Ik zit hier met mijn kleinzoon Deen bij het schilderij dat ik maakte over mijn grootvader Jacob Reedijk. Ik ben naar hem vernoemd en Deen draagt ook Jacob in zijn doopnamen. Op dit schilderij liet ik ook...

Rosita Steenbeek in Klaaswaal

Rosita Steenbeek in Klaaswaal

Zaterdag luisterde ik naar de schrijfster Rosita Steenbeek. Zij schreef het boek 'ROSE' over haar oma Rose. Voor en tijdens de oorlogsjaren woonde het gezin in Klaaswaal waar grootvader Gerhard predikant was. Muziekvereniging N.L.S. uit Klaaswaal en fanfare orkest...

john leddy

john leddy

John Leddy is overleden op 25 december. John is bij velen bekend uit de tvserie 'Zeg eens A" maar mijn herinneringen gaan vooral naar de tijd dat ik alles fotografeerde voor het Koningstheater en de opleiding in Den Bosch. De jaarlijkse kerstproducties trokken zalen...

NOSTALGIE ALS RODE DRAADHet is niet zo dat ik altijd in het verleden blijf hangen maar het speelt wel een grote rol in mijn werk”. Beeldend kunstenaar / fotograaf Jaap Reedijk is bij de meesten bekend van zijn schilderijen, grote monumentale objecten en de...

De laatste tv

De laatste tv

  "Je wordt gedragen door 15.000 mensen" sprak Matthijs van Nieuwkerk toen hij Jan Rot aankondigde. En het was zo. Het feit dat zoveel mensen zwaaiden, klapten, floten en vooral zoveel energie gaven zorgden voor een memorabel afscheidslied van Jan.Er is zo'n...

VERBORGEN KELDERS…

  Zo ontdek je nog eens wat in huis....Met wat kloppen ontdekten we dat er nog twee kelders onder de vloer zitten. Maar dit zijn twee kelders onder de mooie oude plavuizenvloer waar vroeger de slagerij van de familie Gazan was (die van dat mysterieuze briefje)....