VAN DE WERELD…..

door | jun 24, 2015 | BLOG, Fotografie, THEATER&MUZIEK FOTOGRAFIE

Thé Lau is gisteravond gestorven aan de gevolgen van keelkanker, hij is 62 jaar geworden. Zondag is er in Paradiso gelegenheid om afscheid te nemen.
Matheus ‘J. Thé’ Lau wordt op 17 juli 1952 geboren in het Noord-Hollandse Bergen. Het grootste gedeelte van zijn zangcarrière is Thé de frontman van de Nederlandse rockband The Scene. De groep kent zijn hoogtepunt begin jaren ’90 met de albums Blauw en Open. Solo brengt hij onder meer single ‘We Zijn Wie We Zijn’ (februari 2007) uit. De muzikant maakt begin 2014 bekend dat er uitzaaiingen van keelkanker zijn geconstateerd en hij uitbehandeld is.

THE SCENE
Thé Lau begint in 1978 met een nieuw project: The Scene. De start van de band verloopt onstuimig: de samenstelling wisselt haast maandelijks. De leden komen en gaan, maar het karakteristieke geluid van de groep blijft.

BLAUW
The Scene tekent in 1990 een contract bij Phonogram. Het wordt gezien als een nieuwe start voor de band. Deze nieuwe periode wordt gemarkeerd door singles ‘Rigoureus’ en ‘Iedereen Is Van De Wereld’ en het volledig Nederlandstalige album Blauw. Het album wordt bijzonder enthousiast ontvangen. Vooral Vlaanderen gaat helemaal plat voor de Amsterdammers, de titelsong ‘Blauw’ wordt er een enorme hit.

UIT ELKAAR EN BIJ ELKAAR
Aan alles komt een eind en zo ook aan het succes van The Scene. De band stopt in 2002. Thé Lau is inmiddels een solocarrière gestart, wat niet samen blijkt te gaan met het bestaan van The Scene. Vier jaar later komt de band echter weer bij elkaar. Thé en andere oud-leden spelen weer eens met elkaar, het enthousiasme keert terug en The Scene wordt in 2006 een nieuw leven ingeblazen.

Er komen drie platen uit: 2007 (2007), Liefde Op Doorreis (2009) en Code (2012). Het nieuwe materiaal scoort in Vlaanderen echter beter dan in Nederland.

SOLOCARRIÈRE
Thé heeft behoefte om een kant op te gaan waar hij met The Scene niet heen kan. De band gaat in eerste instantie nog niet uit elkaar en de zanger start een soloproject naast The Scene. In 1998 komt zijn debuut 1998 uit, waarna er nog vier zullen volgen. Zijn meest recente werk komt in juni 2014 uit: Platina Blues.

Echte hits scoort de zanger niet solo. Er is wel sprake van succes wanneer hij in 2010 met rapper Lange Frans het nummer ‘Zing Voor Me’ uitbrengt. Het plaatje brengt ruim drie maanden in de Nederlandse hitlijsten door. Op het hoogtepunt bezet het nummer zelfs de vijfde positie. Ook schrijft Thé een bevrijdingslied in 2005: ‘In Vrijheid’. Dat nummer wordt nog steeds elk jaar uitgevoerd op Bevrijdingsdag.

Al die tijd blijkt er ook een schrijver in de zanger te schuilen. Op 48-jarige leeftijd komt die er eindelijk uit en debuteert Thé Lau als schrijver met de verhalenbundel De Sterren Van De Hemel. Later voegt hij hier nog de roman Hemelrijk (2004) aan toe. Zijn totale oeuvre als schrijver zijnde bestaat uit zes publicaties, met roman Juliette, Een Liefde In Snapshots (september 2014) als laatste uitgave.

ONGENEESLIJK ZIEK
De op dat moment 62-jarige zanger maakt in augustus 2013 bekend dat hij lijdt aan keelkanker. De behandeling die Thé krijgt slaat aan, maar in april 2014 worden in zijn longen uitzaaiingen geconstateerd. De artsen geven aan dat de zanger uitbehandeld is. Zijn levensverwachting is dan nog zes tot negen maanden.

AFSCHEIDSCONCERTEN
Als eerbetoon krijgt The Scene van organisator Jan Smeets een afscheidsconcert op Pinkpop, waar de band nog nooit eerder stond. De Heineken Music Hall (HMH) blijft niet achter en wordt op 14 juni ook een laatste keer aangedaan. Talkshow RTL Late Night wijdt een complete uitzending aan het oeuvre van Thé Lau.

De zanger geeft over de grens ook nog enkele concerten. Een week na het concert in de HMH geeft The Scene een afscheidsconcert voor de Belgische fans in zowel de Ancienne Belgique als Lotto Arena. Thé verrast begin september met een optreden tijdens de bruiloft van tv-presentatrice Wendy van Dijk en RTL-programmadirecteur Erland Galjaard op het Spaanse Ibiza.

NIEUW MATERIAAL
Thé Lau brengt in zijn laatste maanden nog twee producties uit: het muziekstuk Platina Blues (juni ’14) en roman Juliette, Een Liefde In Snapshots (september ‘14). Eerstgenoemde staat voor zijn diagnose op de planning voor een solotheatertour in 2015, maar de zanger besluit deze vervroegd op te nemen en uit te brengen.

Op zondag 28 juni is er tussen 13.00 en 15.30 in Paradiso in Amsterdam voor het publiek gelegenheid om afscheid te nemen van Thé Lau.

(Radio2)

john leddy

john leddy

John Leddy is overleden op 25 december. John is bij velen bekend uit de tvserie 'Zeg eens A" maar mijn herinneringen gaan vooral naar de tijd dat ik alles fotografeerde voor het Koningstheater en de opleiding in Den Bosch. De jaarlijkse kerstproducties trokken zalen...

NOSTALGIE ALS RODE DRAADHet is niet zo dat ik altijd in het verleden blijf hangen maar het speelt wel een grote rol in mijn werk”. Beeldend kunstenaar / fotograaf Jaap Reedijk is bij de meesten bekend van zijn schilderijen, grote monumentale objecten en de...

De laatste tv

De laatste tv

  "Je wordt gedragen door 15.000 mensen" sprak Matthijs van Nieuwkerk toen hij Jan Rot aankondigde. En het was zo. Het feit dat zoveel mensen zwaaiden, klapten, floten en vooral zoveel energie gaven zorgden voor een memorabel afscheidslied van Jan.Er is zo'n...

Het laatste optreden van Jan Rot

Het laatste optreden van Jan Rot

Het zal toch niet waar zijn.....We zeiden vooraf nog tegen elkaar. "Niet te hopen dat dit het laatste optreden is." Het afscheidsconcert in het Nieuwe Luxor stond immers nog gepland. En toch..... De berichten die Jan van zijn arts kreeg waren zo verontrustend dat alle...

Nog wat tijd met Jan Rot

Nog wat tijd met Jan Rot

"Ik heb geen beste dag vandaag Jaap. Nul energie. De kop is goed, de wil is er maar de energie is er gewoon niet."  Ik ben op pad met Jan Rot. We gaan al heel veel jaren gelijk op maar vandaag zit ik er echt dicht boven op. Van het grote Carré, het broeierige Paradiso...

JANNEKE JAGER podiumdier

JANNEKE JAGER podiumdier

De gedrevenheid van de mensen waar ik mee werk is een van de eerste zaken die mij altijd opvallen. Ik hou van theatermakers die er helemaal voor gaan. Die hun idealen altijd in het hoofd mee dragen en er, op welke manier dan ook, wel komen. Ik zeg altijd "is het niet...