TWEELING

door | jul 16, 2015 | BLOG, EXPOSITIE, SCHILDERIJEN, TE KOOP

twins 100x120 cm  Jaap Reedijk

twins 100×120 cm Jaap Reedijk

Ik zat in de galerie van KunstPlus in Oude Tonge. Terwijl ik op m’n laptop met de grootste concentratie zat te werken hoorde ik de deur open gaan en zag onder de tussenwanden een paar voeten richting de lange wand gaan.

Ik kende ze niet. Ze liep direct naar het grote schilderij dat enkele meters van mijn werkplek aan de lange wand hing. Het was een schilderij van mij waar ze bleef staan. TWINS heet deze.

Even kijken, omdraaien en weer weg lopen en dan op enige afstand weer kijken. Toen ze uiteindelijk met haar neus boven op het doek stond en de details aandachtig bestudeerde vond ik het wel tijd om ook even mijn aanwezigheid te laten merken.

Ze schrok een beetje en zei dat ze dit zoooo mooi vond. Een beetje voorzichtig vertelde ik dat ik het wel leuk vond om te horen want het was tenslotte mijn schilderij.

Waarom ik dit werk gemaakt had en wat alles betekende……?

Ik leg eigenlijk nooit uit wat er achter een schilderij of foto zit maar deze keer vertelde ik haar van mijn keuze om juist dit te maken.

“Het heeft allemaal te maken met tweelingen. de verbondenheid, de keuzes van tweelingen en dat alles in mijn geschilderde ruimte.”

Ze zei niets en liet mij gewoon lekker vertellen totdat ik zowat m’n hele proces had verteld. Een zeldzaamheid en ik weet eigenlijk niet wat mij er toe bracht om dit nu wel te doen.

Haar man en zoontje kwamen ook binnen en ze vertelde enthousiast over het schilderij.

Toen ze weg liepen viel het me op dat de andere schilderijen eigenlijk geen aandacht gekregen hadden. Dat ene schilderij van mij. Dat was het.

Voordat ze deur uitgingen draaide ze zich om en zei ze nog even.

“Mooi. Ik ben een tweeling. Dit klopt allemaal. Erg mooi”

Nou, daar zit je dan…….

Het schilderij is een mix van acryl, inkt en verlijmde verfresten. 100×120 cm € 2.100,00 in de verkoop en via de kunstuitleen € 21,00 per maand. Het gehele huurbedrag wordt gespaard.

WAT MIJN MAN NIET WEET

WAT MIJN MAN NIET WEET

En dan werk je ook gewoon voor Victoria, Birgit en Puck Pomelien....... Heerlijk werk. Met 'Wat mijn man niet weet' spelen ze nog t/m 9 februari in de theaters met hun knotsgekke vriendinnencomedy. Een zaal vol joelende en gierende vrouwen en daartussen een enkele...

OP MAARTEN…

OP MAARTEN…

Eva vraagt of ik een foto heb van Maarten die 'anders is dan anders'. Geen foto van een optreden of geposeerde maar eentje tussen de mensen. Zo'n 'snapshot'..... Nou, die zijn er wel. Foto's die nooit gepubliceerd zijn maar die Maarten wel typeren. Ik weet direct in...

DE REEDIJKEN

DE REEDIJKEN

Kijk, dit is een bijzonder schilderij. 'Reedijken bij elkaar'. Ik zit hier met mijn kleinzoon Deen bij het schilderij dat ik maakte over mijn grootvader Jacob Reedijk. Ik ben naar hem vernoemd en Deen draagt ook Jacob in zijn doopnamen. Op dit schilderij liet ik ook...

Rosita Steenbeek in Klaaswaal

Rosita Steenbeek in Klaaswaal

Zaterdag luisterde ik naar de schrijfster Rosita Steenbeek. Zij schreef het boek 'ROSE' over haar oma Rose. Voor en tijdens de oorlogsjaren woonde het gezin in Klaaswaal waar grootvader Gerhard predikant was. Muziekvereniging N.L.S. uit Klaaswaal en fanfare orkest...

john leddy

john leddy

John Leddy is overleden op 25 december. John is bij velen bekend uit de tvserie 'Zeg eens A" maar mijn herinneringen gaan vooral naar de tijd dat ik alles fotografeerde voor het Koningstheater en de opleiding in Den Bosch. De jaarlijkse kerstproducties trokken zalen...

NOSTALGIE ALS RODE DRAADHet is niet zo dat ik altijd in het verleden blijf hangen maar het speelt wel een grote rol in mijn werk”. Beeldend kunstenaar / fotograaf Jaap Reedijk is bij de meesten bekend van zijn schilderijen, grote monumentale objecten en de...