SCHERVEN…..

door | dec 3, 2011 | BLOG, THEATER&MUZIEK FOTOGRAFIE

Opnamen cd scherven frans van deursen foto jaap reedijk

Als je zo aan het eind van het jaar de agenda doorloopt en al je afspraken en werkzaamheden overziet dan zijn er altijd wel momenten die er uit springen. Die het waard zijn om bewaard te blijven. Ik zeg altijd “dat zijn de momenten om in te lijsten”.

Ik heb wel wat van deze bijzondere momenten die een mooi lijstje verdienen. Momenteel breng ik in de week meer tijd door met de fotografie voor diverse artiesten dan dat ik in mijn atelier aan het schilderen ben. Mooie momenten levert dat op. Mooie ontmoetingen ook en mooie herinneringen. Soms zijn dat de foto’s, een andere keer de gesprekken en zo ook regelmatig blijvende herinneringen in de vorm van een cd of dvd. Dan heb je niet alleen je plaatjes maar ook direct de muziek erbij.

Vorig jaar december kwamen er twee bijzondere geluidsdragers uit zoals het vroeger zo mooi benoemd werd. De DVD van Jurk draagt mijn fotowerk en de cd van Frans Deursen is ook bekleed met plaatjes uit mijn camera.

Een jaar gaat hard…..Frans van Deursen heeft een nieuwe cd gemaakt.Zijn eerste. De muziek van Tom Waits vertaalde hij op zijn eigen manier met soms verrassende vondsten. Gelukkig lijkt het niet op de brommende schurende stem van Waits.


De teksten zijn gedrenkt in melancholie en overgoten met een soort muziek die je bij vlagen om de oren waait als je langs een café loopt. Muziek waar ik dan even voor stil sta of een stap voor terug zet.Ik ben natuurlijk niet objectief. Ik ken de man, de muzikanten en de sfeer van de opnamen. Het klinkt misschien raar maar ik ben er trots op dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan deze cd. Ik vind ‘m echt mooi.


Het zijn weliswaar slechts foto’s die de cd een kleurrijk geheel geven maar het was wel een uitdaging om de sfeer van de muziek en teksten om te zetten in fotowerk. Het was bij een feestje van Ramses dat ik Frans voor de eerste keer ontmoette. Frans zong daar. Frans zong daar heel mooi.


Ik maakte de foto’s voor Ramses maar natuurlijk gingen de muzikale vrienden ook in het geheel mee. Dat leverde mooie foto’s op van Huub, Manuela, Alderliefste, Mylene en Frans. Na het feestje bleef er zo’n beetje contact hangen.

Frans wilde graag de foto gebruiken voor zijn website en ik bleef Frans volgen. Toen de eerste plannen er waren om iets met Tom Waits te doen in het theater kreeg ik een berichtje van Frans.Over foto’s die hij wilde gebruiken voor deze voorstelling. De geplande tour ging niet door.


Een tijd daarna meldde Frans zich weer. Het wordt een cd en jij gaat de foto’s maken……Op dat moment ben je een onderdeel van het proces. Je gaat nadenken over de muziek, de teksten, de muzikanten. Je gaat jezelf dingen afvragen, twijfelen, zoeken.


Eigenlijk zoiets als een muzikant ook doet. Hoe ik de sfeer van deze cd zag? Nou, geef daar maar eens een goed antwoord op aan de man die de cd moet gaan maken en ongetwijfeld ook wel beelden in z’n kop zou hebben. Ik zag de beelden voor me maar leg ze maar eens uit….. Toch ging dat op de een of andere manier zonder dat ik voorbeelden liet zien.


De foto’s die ik eerder maakte voor Frans waren vette zwart wit foto’s. Dat zou kunnen maar ik wilde graag iets in kleur doen. Bonte, vette en verlopen kleuren. Dat had ik in mijn hoofd.

Op een mooie avond in Amsterdam fotografeerde ik de Parade. Een bont gezelschap waar ik me uitermate goed bij thuis voel. Deze kleuren moesten het worden…. Met Frans dronk ik een biertje op het Paradeterras en bedronken onze samenwerking.


Het was in een betonnen repetitieruimte waar de eerste foto’s gemaakt werden. Rasmuzikanten staan daar hun zwetende best te doen en jij loopt, kruipt en ligt met je camera daar een beetje plaatjes te schieten. Ik zit niet zomaar in een weggedoken hoekje zoals in het theater. Niks bont gekleurde foto’s. Helemaal niet…..


In zwart wit waren ze eigenlijk nog het mooist. Best wel mooi eigenlijk. Het was de eerste keer dat ik ook echt de muziek hoorde. Helemaal verkocht was ik. Hoorde de mooiste klanken maar zag er nog geen kleurenbeelden bij. Toen kwamen de echte opnamen. Ik moest er voor naar Limmen. “Op Limmen” noemt men het. Klinkt een beetje als “van adel”.In de boerderij van Frans Hendriks moest het definitieve muzikale product gebakken worden. Daar moest het allemaal gebeuren.

De boerderij van Frans is niet zomaar een boerderij. “Het gemengd bedrijf” noemt Frans zijn bedrijf. Inderdaad.

Wat een vakman is dat. Hij tovert met knopjes, metertjes, piekjes en lichtjes. Een blik op de website leert ons dat dit de vakman is waar muziekmakend Nederland erg blij mee is. Wat een mooie muziek heeft Frans al gemengd in zijn bedrijf.


Op het moment dat ik de boerderij van Frans binnen stapte wist ik het. Hier zijn m’n kleuren! Dit zijn de kleuren voor de cd. Dit heftige rood hoort bij de muziek van Frans. Dit verlopen rode licht en violet en paars en geel en groen…..dit moest het worden. Dat werd het ook. Het zou eerst alleen de cover van de cd worden maar tot mijn grote vreugde werd het meer. Een booklet met alle teksten en mijn foto’s. Milan Kracht maakte er een mooi ontwerp van. Het is mooi om zo’n opnameproces mee te maken. Muzikanten gaan op in hun klanken en dat levert fraaie plaatjes op. Bezieling….. Als ik dan op de radio de muziek terug hoor en op tv deze muzikanten bezig zie dan voel ik weer die sfeer van de opname. Daar “op Limmen”. Dan ben ik best trots dat ik een klein onderdeel van deze mooie productie mag zijn. En als Frans met zijn band gaat touren dan ben ik erbij!

httpv://youtu.be/ivrsg58NkuwBestel 
HIER de cd of luister een selectie.
Kijk HIER alle foto's van de opnamen in Limmen.
WAT MIJN MAN NIET WEET

WAT MIJN MAN NIET WEET

En dan werk je ook gewoon voor Victoria, Birgit en Puck Pomelien....... Heerlijk werk. Met 'Wat mijn man niet weet' spelen ze nog t/m 9 februari in de theaters met hun knotsgekke vriendinnencomedy. Een zaal vol joelende en gierende vrouwen en daartussen een enkele...

OP MAARTEN…

OP MAARTEN…

Eva vraagt of ik een foto heb van Maarten die 'anders is dan anders'. Geen foto van een optreden of geposeerde maar eentje tussen de mensen. Zo'n 'snapshot'..... Nou, die zijn er wel. Foto's die nooit gepubliceerd zijn maar die Maarten wel typeren. Ik weet direct in...

DE REEDIJKEN

DE REEDIJKEN

Kijk, dit is een bijzonder schilderij. 'Reedijken bij elkaar'. Ik zit hier met mijn kleinzoon Deen bij het schilderij dat ik maakte over mijn grootvader Jacob Reedijk. Ik ben naar hem vernoemd en Deen draagt ook Jacob in zijn doopnamen. Op dit schilderij liet ik ook...

Rosita Steenbeek in Klaaswaal

Rosita Steenbeek in Klaaswaal

Zaterdag luisterde ik naar de schrijfster Rosita Steenbeek. Zij schreef het boek 'ROSE' over haar oma Rose. Voor en tijdens de oorlogsjaren woonde het gezin in Klaaswaal waar grootvader Gerhard predikant was. Muziekvereniging N.L.S. uit Klaaswaal en fanfare orkest...

john leddy

john leddy

John Leddy is overleden op 25 december. John is bij velen bekend uit de tvserie 'Zeg eens A" maar mijn herinneringen gaan vooral naar de tijd dat ik alles fotografeerde voor het Koningstheater en de opleiding in Den Bosch. De jaarlijkse kerstproducties trokken zalen...

NOSTALGIE ALS RODE DRAADHet is niet zo dat ik altijd in het verleden blijf hangen maar het speelt wel een grote rol in mijn werk”. Beeldend kunstenaar / fotograaf Jaap Reedijk is bij de meesten bekend van zijn schilderijen, grote monumentale objecten en de...