De dramaserie Ramses is de winnaar van de Nipkowschijf 2014, de prijs voor het beste Nederlandse tv-programma.

De jury noemt Ramses van regisseur Michiel van Erp over het leven van zanger en acteur Ramses Shaffy ‘prachtig gemaakte fictie die de kijker aanspreekt in hoofd en hart.’ Ramses, dat zich afspeelt in het Amsterdam van de jaren zestig en zeventig, ‘geeft ook een prachtig beeld van stad, tijd en protagonist.’

Ramses was evident het beste wat er op televisie te zien was in ‘een seizoen waarin het niveau heel hoog was. Kortom één van de mooiste dramaproducties in tijden,’ aldus de jury.
Ramses is de eerste dramaserie van regisseur Michiel van Erp die vooral bekendheid is als documentairemaker en toneelregisseur.   (Parool)

MICHIEL VAN ERP & MAARTEN HEIJMANS
Ik volg eigenlijk nooit series op tv maar RAMSES is een uitzondering. Niet alleen omdat het over Shaffy gaat maar het is ook de sfeer, het tijdsbeeld dat op zo’n ontzettend mooie manier wordt neergezet. Als fotograaf kijk je toch iets anders naar beelden. 
De hele serie is een opeenstapeling van beelden die voor mij stuk voor stuk in een lijstje mogen. 
Het kleurgebruik is zo goed afgestemd, de zwartwit beelden en het spel met het licht zo gedurfd maar zo echt. 
Michiel van Erp, je hebt iets ontzettend moois neergezet. 
Een monumentaal televisiewerk dat de naam Shaffy in alle opzichten recht doet. Voor sommigen misschien een openbaring maar het is wel de echte Ramses die in beeld gebracht wordt. 
Ga er maar eens aan staan. 
Zo’n man en zo’n leven in beeld brengen…..Het is niet mooier dan dat het was. Het is niet intenser gebracht dan dat het was…..
Dat je dan nog zo’n talent als Maarten op deze manier laat groeien in zijn rol, waar hij waarschijnlijk nooit meer vanaf komt, en de prachtige Noortje zo sterk maakt dat verdient alle lof. 
Bij deze m’n beste Michiel. Je hebt je in het begin best veel moeten verdedigen maar de houding van “wacht maar af, dan zul je wat zien” is volkomen gerechtvaardigd. 
Je moet het maar zo kunnen uitvoeren zoals je het in je hoofd hebt. Dan is daar ook schrijfster Marnie Blok……. 
Zoveel informatie over Ramses, zoveel mensen die hem gekend hebben, zoveel moois… Ga daar maar eens een verhaal van maken. Klasse Marnie! 
Er zijn maar weinig series waar ik door ontroerd raak. 
Deze blijft echt wel hangen. Echt wel. 
En Ramses…?
Daar komen we nooit meer vanaf. 
Gelukkig maar.