KYTEMAN GAAT KLASSIEK.

door | mrt 14, 2012 | BLOG, THEATER&MUZIEK FOTOGRAFIE

Kyteman en zijn orkest waren toe aan een nieuwe uitdaging en zijn daarom met een ‘heel ander project’ aan de slag gegaan.

Op de nieuwe plaat van de trompettist is voornamelijk klassieke muziek te horen, terwijl Kyteman bekend werd met hiphop en jazz.

“Het voelde goed, deze andere richting”, vertelt Colin Benders, zoals Kyteman eigenlijk heet, aan Novum Nieuws. “Het orkest was toe aan een nieuwe uitdaging, het speelde te makkelijk weg.”

Ook Benders zelf was toe aan iets nieuws. “We wilden iets doen waarmee we echt tot de kern van ons kunnen zouden komen. Dit was echt iets om je tanden in te zetten.”

De 25-jarige muzikant vertrok begin vorig jaar voor een maand naar IJsland om te werken aan het nieuwe album, dat eind deze maand uitkomt.

“Dat was echt een speciale plek, een sprookjeseiland.”

Benders schreef nummers voor de plaat, die hij bij terugkomst in Nederland aan het orkest voorstelde.

“Dat was heel spannend, omdat – in tegenstelling tot het vorige album – het gehele orkest betrokken was bij het nieuwe project.

Op The Hermit Sessions speelden zij enkel live de plaat, nu zaten we met z’n allen in de studio.”

Dat de nummers de klassieke kant zouden opgaan, had Benders van te voren niet verwacht.

“Het orkest heeft heel erg bijgedragen aan hoe de plaat is geworden. Tijdens het repeteren ging het steeds meer een andere kant op, dat is geleidelijk zo ontstaan.”

De trompettist had ook niet kunnen voorspellen dat jazz en hiphop, genres die volop waren te horen op Benders’ debuutalbum The Hermit Sessions uit 2009, van de plaat zouden verdwijnen.

“Ik ben waanzinnig blij dat we die keuze uiteindelijk hebben gemaakt. We hebben belachelijk veel tijd in dit project gestoken.

Ik ben er zeven dagen per week, voor mijn gevoel acht dagen, mee bezig geweest.”

Benders gaat in april beginnen aan een toer met The Kyteman Orchestra. Bijna alle optredens zijn al uitverkocht, maar dat legt naar eigen zeggen geen extra druk op de muzikant.

“Ik vind het vooral leuk, ben ook heel benieuwd hoe dit project op een podium gaat werken. Ik denk dat als we een goeie show kunnen neerzetten, mensen nog meer gaan krijgen dan ze verwachten.”

Hoewel hij na de toer ‘heel lang vakantie’ wil nemen omdat hij anders ‘waarschijnlijk instort’, weet Kyteman vrijwel zeker dat hij weer een nieuw project aangaat met zijn orkest.

Of de muziek daarbij ook weer de klassieke kant opgaat, is nog de vraag. “Voor hetzelfde geld wordt het een gabberplaat”, grapt hij.

Novum / Muzieknieuws.nl

john leddy

john leddy

John Leddy is overleden op 25 december. John is bij velen bekend uit de tvserie 'Zeg eens A" maar mijn herinneringen gaan vooral naar de tijd dat ik alles fotografeerde voor het Koningstheater en de opleiding in Den Bosch. De jaarlijkse kerstproducties trokken zalen...

NOSTALGIE ALS RODE DRAADHet is niet zo dat ik altijd in het verleden blijf hangen maar het speelt wel een grote rol in mijn werk”. Beeldend kunstenaar / fotograaf Jaap Reedijk is bij de meesten bekend van zijn schilderijen, grote monumentale objecten en de...

De laatste tv

De laatste tv

  "Je wordt gedragen door 15.000 mensen" sprak Matthijs van Nieuwkerk toen hij Jan Rot aankondigde. En het was zo. Het feit dat zoveel mensen zwaaiden, klapten, floten en vooral zoveel energie gaven zorgden voor een memorabel afscheidslied van Jan.Er is zo'n...

Het laatste optreden van Jan Rot

Het laatste optreden van Jan Rot

Het zal toch niet waar zijn.....We zeiden vooraf nog tegen elkaar. "Niet te hopen dat dit het laatste optreden is." Het afscheidsconcert in het Nieuwe Luxor stond immers nog gepland. En toch..... De berichten die Jan van zijn arts kreeg waren zo verontrustend dat alle...

Nog wat tijd met Jan Rot

Nog wat tijd met Jan Rot

"Ik heb geen beste dag vandaag Jaap. Nul energie. De kop is goed, de wil is er maar de energie is er gewoon niet."  Ik ben op pad met Jan Rot. We gaan al heel veel jaren gelijk op maar vandaag zit ik er echt dicht boven op. Van het grote Carré, het broeierige Paradiso...

JANNEKE JAGER podiumdier

JANNEKE JAGER podiumdier

De gedrevenheid van de mensen waar ik mee werk is een van de eerste zaken die mij altijd opvallen. Ik hou van theatermakers die er helemaal voor gaan. Die hun idealen altijd in het hoofd mee dragen en er, op welke manier dan ook, wel komen. Ik zeg altijd "is het niet...