Tja, en dan zit het er weer op…. De 3 finalisten voor het Metrostation RamsesShaffy (Art Project) zijn bekend gemaakt en dan zijn de felicitaties voor de winnaars natuurlijk wel op zijn plaats. Marjan Laaper, Yuri Menasse Veerman en Lotje van Lieshout zijn de 3 finalisten. In elke wedstrijd heb je winnaars en verliezers. Het was bijzonder om in dit hele proces mee te reizen t/m de einduitslag gisteren op tv. Bij het zien van een aantal andere kunstenaars zakte mijn optimisme wel want er zaten een paar hele mooie ontwerpen bij en mijn verwachtingen waren dan ook niet meer zo hoog.

Dat de winnaars anderen waren dan dat ik verwacht had was verrassend. Ik kende de winnende ontwerpen ook niet. Dat is jammer want ik had graag vooraf alle inzendingen willen zien. Je verandert niets aan je eigen ontwerp maar het is toch goed om te zien welke andere mooie creaties er vervaardigd waren? Dan had je ook een beter beeld kunnen vormen van het geheel (en je eigen kansen). Jammer dat de organisatie dit niet gedaan heeft. Door een slordigheid van de AVRO (alle mailadressen van de kandidaten te vermelden) kon ik wat zoeken op de namen maar dan nog zie je maar een klein gedeelte. Er was weinig van terug te vinden op internet en dat vind ik een gemiste kans van de organisatie om niet te laten zien hoeveel moois er gemaakt is. Zelfs de namen waren niet bekend gemaakt. Ik vond dat iedereen maar moest kunnen zien hoe dit verloopt en heb misschien wel weer teveel op internet laten zien maar ja… Wat mooi is mag je toch laten zien?

ramses shaffy metro station jaap reedijk Ramses_shaffy_metrostation_jaap_reedijk_221546_10200114729096019_1046099026_o
Ik hoop dat er goed en veel gestemd gaat worden.
Bij elke competitie en zeker als het om kunst gaat zijn de meningen sterk verdeeld. Achter de schermen waait er momenteel een stevige discussie over deze hele kunstwedstrijd.
Spelregels veranderd tijdens het spel, kunstenaars toegevoegd zonder deelname aan de voorrondes, van de €300.000 geen enkele (reiskosten)vergoeding voor de onkosten van de kandidaten, winnaars met storingsgevoelige ontwerpen terwijl dat juist afgeraden werd, winnaars die al op de hoogte waren en zo kan ik het lijstje nog wel verder afmaken. Achteraf……
Voor sommige argumenten is wel wat te zeggen en dan met name de communicatie tussen de organisatie en deelnemers.
Kritiek zal er altijd zijn want wat zou er gebeurd zijn als ik wel 1 van de 3 finalisten geweest was….
Dan had ik ook een hele berg kritiek over me heen gehad.
“Vriendjespolitiek” had men dan geroepen want ik ken een groot gedeelte van de jury en ben ook weleens met een jurylid gesignaleerd op een feestje enz. enz.
Het is goed zo.
Laat het spel maar verder gaan en laten we hopen dat alle kandidaten op de een of andere manier nog wel betrokken worden bij het geheel.
Een uitnodiging voor de opening of een update van de gang van zaken.
In ieder geval meer openheid…
Mijn Ramses krijgt zijn plek wel en mijn belofte aan Ramses zal ik nakomen.
Waar en hoe weet ik nog niet maar ik zal je op de hoogte houden.Opium 1 dec 2012 – Bekijk hier de finalisten van Ramses Shaffy Art Project
http://avro.nl/opium/actueel/20121201_shaffy_art_project.aspx?r=1