Ik ben van na de ramp 1953 maar ken de verhalen van de mensen die het wel hebben meegemaakt. De details die je eigenlijk niet wilt horen maar wel moet horen. Kolkend water verwoestend door het polderlandschap.

Ik stond in Frankrijk. De laatste rommelmarkt voordat we weer terug gingen naar Nederland. We hadden er al aardig wat afgelopen in deze zonnige dagen. Het blijven verrassingen met wonderlijke vondsten. De laatste rommelmarkt en ook de laatste tafel vol met spullen. Deze markt was groot. Erg groot en bij de laatste kraam graaide ik in een doos met oude tijdschriften. Ik vind ze altijd prachtig die oude, liefst uit de jaren 50/60 ruikende, Franse tijdschriften. Deze keer was het niet zoveel dat me boeide en ik keerde de doos om en pakte het tijdschrift dat onder in de doos zat. Boven Franse magazines en daaronder de Nederlandse Panorama uit het jaar 1953. Het rampjaar met foto’s uit Sommelsdijk en Middelharnis. Helicopters op de dijk waar ik nu woon….

De laatste vakantiedag, de laatste rommelmarkt, de laatste kraam en onderop de laatste doos kom je Sommelsdijk tegen.

Deze weken werk ik aan herinneringsmonumenten voor deze ramp. Maak foto’s van ooggetuigen en hoor weer de verhalen. Hoor de details over het gered worden en het verlies beleven en krijg persoonlijke fotoboeken. In deze fotoboeken de foto’s van de helicopters op de dijk in Sommelsdijk en zoveel meer.

Daar horen dan even geen woorden meer bij.

 

1953 Sommelsdijk