De meiden van ZAZI

door | feb 10, 2012 | BLOG, THEATER&MUZIEK FOTOGRAFIE

Ik ga meestal wel goed voorbereid naar een opdracht toe. Weet wie er speelt, welke repertoire en wat er van me gevraagd wordt. Als ik de gegevens niet via het management heb dan zoek ik meestal zelf wel. Internet is toch zo gemakkelijk tegenwoordig… De meiden van ZAZI stonden in mijn agenda. ZAZI?

De naam is al heel veel aan me voorbij gegaan en de berichten die ik zo hier en daar hoorde waren allemaal erg enthousiast. Maar het kwam er niet van. Geen goede voorbereidingen, niet geluisterd of gekeken. Gewoon in de agenda gezet en gaan… Dan heb je van die verrassingen waar je tegen anderen over vertelt. Nou, ZAZI dus.Drie meiden bij elkaar die een ontzettend leuk programma brengen. Het plaatje is niet alleen mooi maar wat zijn deze meiden muzikaal en enthousiast! In het theater, ik kom graag iets eerder, is er dan altijd wel even tijd om vooraf te overleggen. “Waar moet ik op letten, zijn er gekke of bijzondere onderdelen in het programma, draag je zendermicrofoon en zo ja is dat links of rechts” De meiden kletsen ” honderduit” en hebben er zin in. Dat de zaal niet helemaal uitverkocht is gaat in ieder geval niet ten koste van het humeur.

httpv://www.youtube.com/watch?v=9MsCClDUreA

Zo’n 20 minuten voor de aanvang vind ik het wel tijd om de muzikanten dan maar met rust te laten. Omkleden en voorbereiden op de voorstelling. Voor mij de gelegenheid om even een kopje koffie te doen in de foyer. Het Brestheater in Brielle deze keer. Altijd goed om even bij te kletsen en van de laatste activiteiten op de hoogte te zijn. Zulke momenten lenen zich er altijd ook goed voor om toch nog even snel wat voor te bereiden.

Lang leven de mobile telefoon en de Ipad waar je op zulke momenten dan wel plezier van hebt. Naast de folder en de gegevens van internet bouw je een plaatje op van de artiesten die zo dadelijk gefotografeerd gaan worden. “Zie je wel” sprak ik mezelf toe. “Ik ken die meiden wel…” Op de flyer zie ik Eva Bauknecht staan die voor de regie tekent. Als Eva het doet is het altijd goed. De naam van Leoni Jansen zie ik staan.

httpv://www.youtube.com/watch?v=F7ZjwL5suko

Vijf minuten ervoor stuurde ik Leoni nog een berichtje dat ze zelf zo mooi aangekondigd hing in de gang van het theater. Toeval. Dan lees ik over Astrid Seriese. Ach ja, dan moet het goed zijn als deze kanjers er zich bemoeid hebben. Arrangementen van Sebastiaan Koolhoven en Jeroen Woe… Als bevestiging krijg ik een soundcheck over me heen die me de verzekering geeft dat het wel goed komt met deze avond. Wat ik dan weer erg leuk vind is dat deze meiden bij het management van White Mountain zitten. Dan moet je goed zijn en je verkeert in het gezelschap van o.a. Ellen ten Damme en Moke. Eenmaal in de zaal met de soundcheck in mijn achterhoofd weet ik ook weer waar ik de meiden van ken. Zij waren het die in 2009 het Concours de la Chanson Alliance Française wonnen en beelden van een eerder optreden schieten voorbij.

Hoe heetten ze toe ook alweer? Lang geleden al weer in een muziekprogramma met Cato van Dijck heb ik ze ook gezien. Jaaaa, La Gaîté heetten ze toen. En de celliste Margriet Planting… die ken ik ook. Maar ja… waar ken ik die dan weer van? Dafne Holtland, Margriet Planting and Sabien Bosselaar vormen samen ZAZI en zijn verantwoordelijk voor een internationale muziekavond. Accordeon, ukelele, cello en piano worden wisselend gebruikt in een repertoire met een intiem maar internationaal karakter dat zo hier en daar verleidelijke en venijnige kantjes heeft. Samen met prachtige, meerstemmige zang ontstaat een geheel nieuw geluid. Op de website wordt het zo omschreven en het is ook zo. Het promopraatje dekt de lading helemaal. Ik kan ze nog niet in een hokje stoppen.

httpv://www.youtube.com/watch?v=S0gFXFGwLao

Het gaat snel, hangt aan een rode draad die de onderdelen verbindt en wordt alleen onderbroken door de korte inleidende anekdotes van de dames. Voor mij zou dat nu slechts het enige zijn waarvan ik vind dat het nog wat extra aandacht nodig heeft. Eigenlijk heb ik die aankondigingen helemaal niet nodig. Ik wil muziek! Die sfeer van de liedjes wil ik blijven proeven. Van begin tot het eind.

Het zijn niet alleen de liedjes die de sfeer creëren maar de bühne toont de hand van de meester. Bij binnenkomst zag ik de oude doorleefde reiskoffers waarvan er een aantal gevuld waren met het mooiste theaterlicht. “Jantje Geldof” schoot er door mijn hoofd heen……… Als het licht gemaakt wordt door deze geweldenaar dan moet het ook wel goed zijn. Weer een bevestiging.

Voor wie Jantje Geldof niet kent,Jantje is verantwoordelijk voor het mooie licht bij o.a. Wende, Nuhr, Najib, Zijlstra, Ali B, Ellen ten Damme.

Als je dan aan het fotograferen bent mis je natuurlijk best veel van het programma. Gewoon een keer terug komen dus en graag zelfs. Toch blijft er genoeg hangen om met groot plezier aan deze avond terug te denken. Voor mij het absolute hoogtepunt van de avond? Het mooie Hushabye Mountain. Het subtiele pianospel en de zang van Margriet Planting die voor de gelegenheid even haar cello weg had gezet. Kippenvel. Meerstemmig kan zo mooi zijn. Het bewijs is de cd die na afloop zeker een mooie avond nogmaals laat beleven.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Qe-5OsW_-UI

in de auto is het niet de sneeuw en het gladde wegdek dat me bezig houdt. Hoe krijg ik anderen er van overtuigd dat deze meiden individueel zo goed zijn en samen zo sterk staan. Ik heb altijd de eigenschap dat ik zulke mooie momenten wil delen. Eigenlijk moeten de ramen open en de cd keihard over de wegen van Voorne Putten schallen. Het is min 10 buiten……
Oja…ik weet ook weer waar ik Margriet, de celliste van ken.

Ik zal de rest van de superlatieven nog even voor mezelf houden maar mocht je in de gelegenheid zijn, ZAZI is de naam!

Speellijst: www.whitemountain.nl

Foto’s en tekst Jaap Reedijk www.jaapreedijk.com

Dit artikel is ook gepubliceerd in YourWayOfLife

WAT MIJN MAN NIET WEET

WAT MIJN MAN NIET WEET

En dan werk je ook gewoon voor Victoria, Birgit en Puck Pomelien....... Heerlijk werk. Met 'Wat mijn man niet weet' spelen ze nog t/m 9 februari in de theaters met hun knotsgekke vriendinnencomedy. Een zaal vol joelende en gierende vrouwen en daartussen een enkele...

OP MAARTEN…

OP MAARTEN…

Eva vraagt of ik een foto heb van Maarten die 'anders is dan anders'. Geen foto van een optreden of geposeerde maar eentje tussen de mensen. Zo'n 'snapshot'..... Nou, die zijn er wel. Foto's die nooit gepubliceerd zijn maar die Maarten wel typeren. Ik weet direct in...

DE REEDIJKEN

DE REEDIJKEN

Kijk, dit is een bijzonder schilderij. 'Reedijken bij elkaar'. Ik zit hier met mijn kleinzoon Deen bij het schilderij dat ik maakte over mijn grootvader Jacob Reedijk. Ik ben naar hem vernoemd en Deen draagt ook Jacob in zijn doopnamen. Op dit schilderij liet ik ook...

Rosita Steenbeek in Klaaswaal

Rosita Steenbeek in Klaaswaal

Zaterdag luisterde ik naar de schrijfster Rosita Steenbeek. Zij schreef het boek 'ROSE' over haar oma Rose. Voor en tijdens de oorlogsjaren woonde het gezin in Klaaswaal waar grootvader Gerhard predikant was. Muziekvereniging N.L.S. uit Klaaswaal en fanfare orkest...

john leddy

john leddy

John Leddy is overleden op 25 december. John is bij velen bekend uit de tvserie 'Zeg eens A" maar mijn herinneringen gaan vooral naar de tijd dat ik alles fotografeerde voor het Koningstheater en de opleiding in Den Bosch. De jaarlijkse kerstproducties trokken zalen...

NOSTALGIE ALS RODE DRAADHet is niet zo dat ik altijd in het verleden blijf hangen maar het speelt wel een grote rol in mijn werk”. Beeldend kunstenaar / fotograaf Jaap Reedijk is bij de meesten bekend van zijn schilderijen, grote monumentale objecten en de...