DE GEBROEDERS BOOMSMA OFFICIEEL ONTHULD

door | okt 14, 2013 | BLOG, Boomsma, buitenkunst, KUNSTPROJECTEN, nieuws

onthulling boomsma's middelharnis jaap reedijk

MIDDELHARNIS – In het oude raadhuis te Middelharnis was donderdagmiddag een gemêleerd gezelschap te gast, dat was uitgenodigd om de onthulling van twee cultuurhistorische informatiepanelen en twee kunstwerken langs de haven bij te wonen. Te midden van de talrijke heftige buien die donderdag vielen, was er ’s middags een wat langer durend zonnig moment, dat het gezelschap uitstekend van pas kwam om de wandeling te maken die op het programma stond voor de onthulling van een viertal cultuurhistorische panelen en kunstwerken in het historische centrum van Middelharnis. Eén bij het oude raadhuis, twee aan de Kaai en het Vingerling en één langs de haven van Dirksland. Ze vertellen iets over de historie van de plek waarop ze staan en bedoelen zo de herinnering aan het verleden in stand te houden.

gebroeders boomsma middelharnis 3 jaap reedijk gebroeders boomsma middelharnis 4 jaap reedijk

De panelen en kunstwerken maken onderdeel uit van een gebiedsgericht programma dat zich richt op de versterking van de recreatieve infrastructuur en de eilandelijke belevingswaarden. Hiervoor werden Europese stimuleringsbijdragen beschikbaar gesteld in de vorm van de zgn. Leadersubsidie, die ook aangewend werd voor de financiering van de cultuurhistorische panelen en kunstwerken. “Artistieke en cultuurhistorische belevingspunten”, noemde Jan Trompper ze, die namens de Culturele Raad Goeree-Overflakkee deel uitmaakt van de Leadergroep Zuid-Hollandse Eilanden, en één van de sprekers was tijdens de onthullingsmiddag, vorige week donderdag. “Ze vestigen de aandacht op de karakteristieken van Goeree-Overflakkee en laten ons het verhaal van ons eiland zien. Dat smaakt naar meer”.

Ook burgemeester Grootenboer prees dit initiatief tijdens haar welkomstwoord voor de onthullingsbijeenkomst: “Een prachtig project, dat een aanwinst is voor onze bewoners en voor recreanten”.

gebroeders boomsma middelharnis 2 jaap reedijk

Boomsma’s
Daarnaast spraken ook Jaap Reedijk uit Sommelsdijk en Michel Snoep uit Den Bommel. Zij maakten ieder een cultuurhistorisch kunstwerk.
Jaap Reedijk creëerde met gebruikmaking van fotopanelen het kunstwerk ‘Gebroeders Boomsma’, een soort standbeeld ter herinnering aan de vroegere bekende Middelharnisse tweeling Han en Rien Boomsma. Het kreeg een plaats aan het Vingerling, zodat na het verscheiden van de twee broers, jaren geleden inmiddels, zij weer levensgroot aanwezig zijn in het gebied rond de kaai en de haven, hun vroegere woonomgeving. Achter de volwassen figuren maakte Reedijk ook een paneel waarop ze als tweelingjongetjes te zien zijn. “Laten we op figuren als de Boomsma’s, want we hebben er meer, zuinig zijn”, vond Reedijk. “Een Jan Spierbalplantsoen zou ook een goed idee kunnen zijn…”.

Kruiwagens
Michel Snoep ontwierp het kunstwerk De Drie Kruiwagens op de bietenstortplaats aan de Westhavendijk te Dirksland. Eén kunstobject, bestaande uit drie kruiwagenfiguren die elk in een andere positie staan, op deze manier de dynamiek van de landbouw symboliserend. De suikerbietenfiguren in de zijkanten van de kruiwagens herinneren aan het laden en lossen van suikerbieten, dat hier in het verleden handmatig, met kruiwagens, plaatsvond. Het kunstwerk werd vervaardigd door constructiebedrijf De Roon te Dirksland en is van roestend materiaal, cortenstaal, gemaakt. Als er eenmaal roest is gevormd, beschermt dit tegen verdere erosie, zo legde Snoep uit. Het kunstwerk staat er inmiddels al weer enige tijd en werd met een kraan op z’n plaats gezet.

De Motte

Bij het realiseren van de panelen en kunstwerken is sprake geweest van samenwerking, waarbij ook historische vereniging De Motte betrokken was. Daarom gaf voorzitter Pau Heerschap van De Motte deze middag ook uitleg over waar De Motte zich mee bezighoudt, vanaf het moment van oprichting tot de toekomstplannen toe. Aan burgemeester Grootenboer deed hij de boeken cadeau die De Motte in de loop der jaren heeft uitgegeven.

Onthulling
Aansluitend onthulden Heerschap en de burgemeester bij het oude raadhuis een informatiepaneel over dit historische gebouw en ging het gezelschap genodigden te voet naar de Kaai om daar een vernieuwd paneel te bekijken, en naar het Vingerling om daar het kunstwerk ‘Gebroeders Boomsma’ te bewonderen. Op afstand is het alsof ze er weer zijn, getweeën, zoals ze meestal samen waren, met baret op het hoofd.

Havenkanalen in beeld
De kunstwerken werden vervaardigd in het kader van het project ‘Havenkanalen in beeld’, een project van Kunstgebouw in opdracht van de gemeente Goeree-Overflakkee. In 2011 werden in dit kader al kunstwerken gerealiseerd bij de havenkanalen van Ooltgensplaat en Stellendam. Voor 2012 werden de kunstenaars Jaap Reedijk en Michel Snoep geselecteerd. De kunstobjecten bij de havenkanalen – als unieke en verbindende elementen op het eiland – nodigen bewoners en recreanten uit om met andere ogen te kijken naar de omgeving en kennis te nemen van de rijke geschiedenis.

Radio interview met kunstenaar Jaap Reedijk. Luister HIER

gebroeders boomsma middelharnis 5 jaap reedijk

 

 

WAT MIJN MAN NIET WEET

WAT MIJN MAN NIET WEET

En dan werk je ook gewoon voor Victoria, Birgit en Puck Pomelien....... Heerlijk werk. Met 'Wat mijn man niet weet' spelen ze nog t/m 9 februari in de theaters met hun knotsgekke vriendinnencomedy. Een zaal vol joelende en gierende vrouwen en daartussen een enkele...

OP MAARTEN…

OP MAARTEN…

Eva vraagt of ik een foto heb van Maarten die 'anders is dan anders'. Geen foto van een optreden of geposeerde maar eentje tussen de mensen. Zo'n 'snapshot'..... Nou, die zijn er wel. Foto's die nooit gepubliceerd zijn maar die Maarten wel typeren. Ik weet direct in...

DE REEDIJKEN

DE REEDIJKEN

Kijk, dit is een bijzonder schilderij. 'Reedijken bij elkaar'. Ik zit hier met mijn kleinzoon Deen bij het schilderij dat ik maakte over mijn grootvader Jacob Reedijk. Ik ben naar hem vernoemd en Deen draagt ook Jacob in zijn doopnamen. Op dit schilderij liet ik ook...

Rosita Steenbeek in Klaaswaal

Rosita Steenbeek in Klaaswaal

Zaterdag luisterde ik naar de schrijfster Rosita Steenbeek. Zij schreef het boek 'ROSE' over haar oma Rose. Voor en tijdens de oorlogsjaren woonde het gezin in Klaaswaal waar grootvader Gerhard predikant was. Muziekvereniging N.L.S. uit Klaaswaal en fanfare orkest...

john leddy

john leddy

John Leddy is overleden op 25 december. John is bij velen bekend uit de tvserie 'Zeg eens A" maar mijn herinneringen gaan vooral naar de tijd dat ik alles fotografeerde voor het Koningstheater en de opleiding in Den Bosch. De jaarlijkse kerstproducties trokken zalen...

NOSTALGIE ALS RODE DRAADHet is niet zo dat ik altijd in het verleden blijf hangen maar het speelt wel een grote rol in mijn werk”. Beeldend kunstenaar / fotograaf Jaap Reedijk is bij de meesten bekend van zijn schilderijen, grote monumentale objecten en de...