DE GEBROEDERS BOOMSMA OFFICIEEL ONTHULD

door | okt 14, 2013 | BLOG, Boomsma, buitenkunst, KUNSTPROJECTEN, nieuws

onthulling boomsma's middelharnis jaap reedijk

MIDDELHARNIS – In het oude raadhuis te Middelharnis was donderdagmiddag een gemêleerd gezelschap te gast, dat was uitgenodigd om de onthulling van twee cultuurhistorische informatiepanelen en twee kunstwerken langs de haven bij te wonen. Te midden van de talrijke heftige buien die donderdag vielen, was er ’s middags een wat langer durend zonnig moment, dat het gezelschap uitstekend van pas kwam om de wandeling te maken die op het programma stond voor de onthulling van een viertal cultuurhistorische panelen en kunstwerken in het historische centrum van Middelharnis. Eén bij het oude raadhuis, twee aan de Kaai en het Vingerling en één langs de haven van Dirksland. Ze vertellen iets over de historie van de plek waarop ze staan en bedoelen zo de herinnering aan het verleden in stand te houden.

gebroeders boomsma middelharnis 3 jaap reedijk gebroeders boomsma middelharnis 4 jaap reedijk

De panelen en kunstwerken maken onderdeel uit van een gebiedsgericht programma dat zich richt op de versterking van de recreatieve infrastructuur en de eilandelijke belevingswaarden. Hiervoor werden Europese stimuleringsbijdragen beschikbaar gesteld in de vorm van de zgn. Leadersubsidie, die ook aangewend werd voor de financiering van de cultuurhistorische panelen en kunstwerken. “Artistieke en cultuurhistorische belevingspunten”, noemde Jan Trompper ze, die namens de Culturele Raad Goeree-Overflakkee deel uitmaakt van de Leadergroep Zuid-Hollandse Eilanden, en één van de sprekers was tijdens de onthullingsmiddag, vorige week donderdag. “Ze vestigen de aandacht op de karakteristieken van Goeree-Overflakkee en laten ons het verhaal van ons eiland zien. Dat smaakt naar meer”.

Ook burgemeester Grootenboer prees dit initiatief tijdens haar welkomstwoord voor de onthullingsbijeenkomst: “Een prachtig project, dat een aanwinst is voor onze bewoners en voor recreanten”.

gebroeders boomsma middelharnis 2 jaap reedijk

Boomsma’s
Daarnaast spraken ook Jaap Reedijk uit Sommelsdijk en Michel Snoep uit Den Bommel. Zij maakten ieder een cultuurhistorisch kunstwerk.
Jaap Reedijk creëerde met gebruikmaking van fotopanelen het kunstwerk ‘Gebroeders Boomsma’, een soort standbeeld ter herinnering aan de vroegere bekende Middelharnisse tweeling Han en Rien Boomsma. Het kreeg een plaats aan het Vingerling, zodat na het verscheiden van de twee broers, jaren geleden inmiddels, zij weer levensgroot aanwezig zijn in het gebied rond de kaai en de haven, hun vroegere woonomgeving. Achter de volwassen figuren maakte Reedijk ook een paneel waarop ze als tweelingjongetjes te zien zijn. “Laten we op figuren als de Boomsma’s, want we hebben er meer, zuinig zijn”, vond Reedijk. “Een Jan Spierbalplantsoen zou ook een goed idee kunnen zijn…”.

Kruiwagens
Michel Snoep ontwierp het kunstwerk De Drie Kruiwagens op de bietenstortplaats aan de Westhavendijk te Dirksland. Eén kunstobject, bestaande uit drie kruiwagenfiguren die elk in een andere positie staan, op deze manier de dynamiek van de landbouw symboliserend. De suikerbietenfiguren in de zijkanten van de kruiwagens herinneren aan het laden en lossen van suikerbieten, dat hier in het verleden handmatig, met kruiwagens, plaatsvond. Het kunstwerk werd vervaardigd door constructiebedrijf De Roon te Dirksland en is van roestend materiaal, cortenstaal, gemaakt. Als er eenmaal roest is gevormd, beschermt dit tegen verdere erosie, zo legde Snoep uit. Het kunstwerk staat er inmiddels al weer enige tijd en werd met een kraan op z’n plaats gezet.

De Motte

Bij het realiseren van de panelen en kunstwerken is sprake geweest van samenwerking, waarbij ook historische vereniging De Motte betrokken was. Daarom gaf voorzitter Pau Heerschap van De Motte deze middag ook uitleg over waar De Motte zich mee bezighoudt, vanaf het moment van oprichting tot de toekomstplannen toe. Aan burgemeester Grootenboer deed hij de boeken cadeau die De Motte in de loop der jaren heeft uitgegeven.

Onthulling
Aansluitend onthulden Heerschap en de burgemeester bij het oude raadhuis een informatiepaneel over dit historische gebouw en ging het gezelschap genodigden te voet naar de Kaai om daar een vernieuwd paneel te bekijken, en naar het Vingerling om daar het kunstwerk ‘Gebroeders Boomsma’ te bewonderen. Op afstand is het alsof ze er weer zijn, getweeën, zoals ze meestal samen waren, met baret op het hoofd.

Havenkanalen in beeld
De kunstwerken werden vervaardigd in het kader van het project ‘Havenkanalen in beeld’, een project van Kunstgebouw in opdracht van de gemeente Goeree-Overflakkee. In 2011 werden in dit kader al kunstwerken gerealiseerd bij de havenkanalen van Ooltgensplaat en Stellendam. Voor 2012 werden de kunstenaars Jaap Reedijk en Michel Snoep geselecteerd. De kunstobjecten bij de havenkanalen – als unieke en verbindende elementen op het eiland – nodigen bewoners en recreanten uit om met andere ogen te kijken naar de omgeving en kennis te nemen van de rijke geschiedenis.

Radio interview met kunstenaar Jaap Reedijk. Luister HIER

gebroeders boomsma middelharnis 5 jaap reedijk

 

 

john leddy

john leddy

John Leddy is overleden op 25 december. John is bij velen bekend uit de tvserie 'Zeg eens A" maar mijn herinneringen gaan vooral naar de tijd dat ik alles fotografeerde voor het Koningstheater en de opleiding in Den Bosch. De jaarlijkse kerstproducties trokken zalen...

NOSTALGIE ALS RODE DRAADHet is niet zo dat ik altijd in het verleden blijf hangen maar het speelt wel een grote rol in mijn werk”. Beeldend kunstenaar / fotograaf Jaap Reedijk is bij de meesten bekend van zijn schilderijen, grote monumentale objecten en de...

De laatste tv

De laatste tv

  "Je wordt gedragen door 15.000 mensen" sprak Matthijs van Nieuwkerk toen hij Jan Rot aankondigde. En het was zo. Het feit dat zoveel mensen zwaaiden, klapten, floten en vooral zoveel energie gaven zorgden voor een memorabel afscheidslied van Jan.Er is zo'n...

VERBORGEN KELDERS…

  Zo ontdek je nog eens wat in huis....Met wat kloppen ontdekten we dat er nog twee kelders onder de vloer zitten. Maar dit zijn twee kelders onder de mooie oude plavuizenvloer waar vroeger de slagerij van de familie Gazan was (die van dat mysterieuze briefje)....

Het laatste optreden van Jan Rot

Het laatste optreden van Jan Rot

Het zal toch niet waar zijn.....We zeiden vooraf nog tegen elkaar. "Niet te hopen dat dit het laatste optreden is." Het afscheidsconcert in het Nieuwe Luxor stond immers nog gepland. En toch..... De berichten die Jan van zijn arts kreeg waren zo verontrustend dat alle...

Nog wat tijd met Jan Rot

Nog wat tijd met Jan Rot

"Ik heb geen beste dag vandaag Jaap. Nul energie. De kop is goed, de wil is er maar de energie is er gewoon niet."  Ik ben op pad met Jan Rot. We gaan al heel veel jaren gelijk op maar vandaag zit ik er echt dicht boven op. Van het grote Carré, het broeierige Paradiso...