ANNIE DE REUVER

door | jan 4, 2016 | BLOG, THEATER&MUZIEK FOTOGRAFIE

annie_de_reuver foto jaap reedijk 2010CAAN51E8-L

Annie de Reuver is overleden. In februari zou ze 99 worden.

Ik ben opgegroeid met Annie de Reuver. Als je ouders graag zingen en van Nederlandstalige muziek houden dan ontkom je niet aan Annie de Reuver. Zowel op de radio als via de langspeelplaten was Annie smaakmakend. “Diep in mijn hart, Harmonica Jim en Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen”……. ik herken ze uit duizenden.

Annie was een echte Rotterdamse. Scherp tot op het laatste moment en uiterst vriendelijk voor de mensen om haar heen. Ik heb Annie veel meegemaakt en ontzettend veel plezier gehad van haar aanwezigheid. Annie kon iemand met een paar woorden op z’n nummer zetten en met een enkele zin uit een lied troost bieden.

Op 18 jarige leeftijd begon ze bij The Ramblers en is ze veel te horen bij de Avro in de diverse radioprogramma’s.

In de oorlogsjaren had Annie De Reuver een belangrijke rol in het radio amusement. Vaak met spottende Nederlandse teksten, zonder dat de Duitsers het doorhadden. Vanaf 1940 zingt De Reuver bij diverse orkesten: het orkest van Nico de Vries, het orkest van Boyd Bachman, een Amerikaans legerorkest, de Decibels van Eddy Meenk en het AVRO-Dansorkest van Hans Mossel. In Rotterdam treedt ze veel op met het orkest van Jan Pijpers.  Ondanks dat er een dansverbod zijn er toch veel dansavonden waar zij optreedt met oa. Teddy Scholten en Thom Kelling. Doordat ze geen lid wil worden van de Nederlandse Kultuurkamer komt daar in 1944 een einde aan.

Vanaf 1945 zingt De Reuver bij diverse orkesten, in binnen- en buitenland. Als  Pi Scheffer  in 1946 The Skymasters opricht, treedt De Reuver voor dit orkest op. In totaal heeft zij vijf jaar met het orkest gezongen, met drie optredens per week voor de radio.

De Reuver wordt vooral bekend met liedjes van de hand van onder anderen Tom Erich, Jaap Valkhoff, Pierre Wijnnobel en Paul Roda: Harmonica Jim, Wenen, Lied van het Pierement, Veel bittere tranen, Diep in mijn hart en Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen. Het laatste neemt ze in 1952 voor de eerste keer op als duet met Karel van der Velden en The Skymasters.

In de jaren zestig treedt De Reuver vaak op. Met het orkest De Reuvertjes tournees geeft ze voorstellingen voor Nederlandse militairen in Nederland, Duitsland en op schepen. In dat orkest zitten onder meer leden van The Skymasters. Ook zingt ze voor de radio, jarenlang twee keer per week. Dit doet zij vaak met tijdgenoot Eddy Christiani. Rond 1955 worden Christiani en De Reuver door het blad Tuney Tunes (met Skip Voogd) herhaaldelijk uitgeroepen tot Nederlands beste en meest populaire Nederlandse vocalisten.

 

Toen het gezelschap de Boertjes van Buuten haar vroeg zei ze direct ja en deed veel optredens met de mannen, vaak onder hilarische omstandigheden.. In 1968 begint ze als platenproducer voor Dureco, in Amsterdam. Zij komt er in plaats van Johnny Hoes, die met Telstar voor zichzelf is begonnen.

In het ontdekken en begeleiden van Nederlands talent voor Dureco is De Reuver vrij succesvol. Ze ontdekt o.a. Oscar Harris,  De Kermisklanten en Ben Cramer. Voor de laatste produceerde zij eind 1967 zijn eerste hit: Zai zai zai. Ook ontdekt ze Pierre Kartner, die op zijn beurt weer het zingende kapstertje Corry Konings ontdekte. Als Kartner liedjes voor de band Corry en de Rekels gaat schrijven, worden dit enorme successen. Zo wordt Huilen is voor jou te laat de bestverkochte single van 1970. Anny Palmen wordt als Drika de opvolgster van De Reuver in de Boertjes van Buuten.

Kartner en De Reuver nemen ook samen liedjes op als het Duo X. Samen met de eveneens uit Rotterdam afkomstige Jany Bron maakt De Reuver plaatjes als Ans & Jans en met Anny Palmen als de Annamaria’s.

Begin jaren zeventig stapt De Reuver over naar platenmaatschappij CNR Records, waar ze onder anderen de Zusjes de Roo ontdekt, die met Blauwe korenbloemen in 1971 een hit hebben.

In de jaren zeventig de stapte ze over naar platenmaatschappij Telstar van Johnny Hoes. Daar gaat ze zich ook weer bezighouden met het ontdekken en promoten van nieuw talent.

In de loop van de jaren zeventig raakt De Reuver betrokken bij talentenjachten van de NCRV. Op de NCRV-televisie is te zien als jurylid, op de radio presenteert ze een soort talentenjacht in het populaire programma Los Vast van Jan Rietman. Vanaf oktober 1974 presenteerde ze een tijd het verzoekplatenprogramma Vraag het aan Annie, op vrijdag tussen 11 en 12 bij de TROS.
In 1987, op haar zeventigste, produceert De Reuver nog de hit Kleine Jodeljongen voor Manke Nelis. Ook daarna blijft ze zo nu en dan optreden, in voornamelijk nostalgische programma’s als Liedjes van toen en nu .

In 1994 krijgt De Reuver een koninklijke onderscheiding en de Erasmusspeld van de gemeente Rotterdam.

In 2005 treedt ze op 88-jarige leeftijd op in het Nieuwe Luxor Theater te Rotterdam ter gelegenheid van 60 jaar bevrijding.

Ter gelegenheid van haar 90e verjaardag op 19 februari 2007 verschijnt haar boek “Onverbloemd”. Deze biografie, geschreven door de Rotterdamse journalist Rein Wolters, beschrijft haar leven en haar contacten met vele bekende Nederlanders.

Kijk hier het interview:

john leddy

john leddy

John Leddy is overleden op 25 december. John is bij velen bekend uit de tvserie 'Zeg eens A" maar mijn herinneringen gaan vooral naar de tijd dat ik alles fotografeerde voor het Koningstheater en de opleiding in Den Bosch. De jaarlijkse kerstproducties trokken zalen...

NOSTALGIE ALS RODE DRAADHet is niet zo dat ik altijd in het verleden blijf hangen maar het speelt wel een grote rol in mijn werk”. Beeldend kunstenaar / fotograaf Jaap Reedijk is bij de meesten bekend van zijn schilderijen, grote monumentale objecten en de...

De laatste tv

De laatste tv

  "Je wordt gedragen door 15.000 mensen" sprak Matthijs van Nieuwkerk toen hij Jan Rot aankondigde. En het was zo. Het feit dat zoveel mensen zwaaiden, klapten, floten en vooral zoveel energie gaven zorgden voor een memorabel afscheidslied van Jan.Er is zo'n...

Het laatste optreden van Jan Rot

Het laatste optreden van Jan Rot

Het zal toch niet waar zijn.....We zeiden vooraf nog tegen elkaar. "Niet te hopen dat dit het laatste optreden is." Het afscheidsconcert in het Nieuwe Luxor stond immers nog gepland. En toch..... De berichten die Jan van zijn arts kreeg waren zo verontrustend dat alle...

Nog wat tijd met Jan Rot

Nog wat tijd met Jan Rot

"Ik heb geen beste dag vandaag Jaap. Nul energie. De kop is goed, de wil is er maar de energie is er gewoon niet."  Ik ben op pad met Jan Rot. We gaan al heel veel jaren gelijk op maar vandaag zit ik er echt dicht boven op. Van het grote Carré, het broeierige Paradiso...

JANNEKE JAGER podiumdier

JANNEKE JAGER podiumdier

De gedrevenheid van de mensen waar ik mee werk is een van de eerste zaken die mij altijd opvallen. Ik hou van theatermakers die er helemaal voor gaan. Die hun idealen altijd in het hoofd mee dragen en er, op welke manier dan ook, wel komen. Ik zeg altijd "is het niet...