JANNEKE JAGER podiumdier

door | aug 16, 2021 | BLOG, THEATER&MUZIEK FOTOGRAFIE

JANNEKE JAGER podiumdier

door | aug 16, 2021 | BLOG, THEATER&MUZIEK FOTOGRAFIE

De gedrevenheid van de mensen waar ik mee werk is een van de eerste zaken die mij altijd opvallen. Ik hou van theatermakers die er helemaal voor gaan. Die hun idealen altijd in het hoofd mee dragen en er, op welke manier dan ook, wel komen. Ik zeg altijd “is het niet links dan doen we het rechts maar het zal lukken”.

In JANNEKE JAGER  herken ik veel. Ook zij vult de gaten om haar heen. Doet heel veel naast elkaar en probeert haar verschillende werkzaamheden zo goed te organiseren dat ze er een boterham mee kan verdienen want goed theater maken kost geld. En dat wil ze. Goed theater maken. Dat straalt er dan ook vanaf en wie haar volgt ziet dat ze er gewoon 24/7 voor gaat.  Als je een passie hebt dan leef je daar voor. Ook tijdens je andere werk want je maakt niet alleen theater…. je bent ook theater.

Ik ontmoet het echte “theaterdier” die open en eerlijkheid uitstraalt en juist geen theater speelt als je met haar spreekt. Maar door alles heen merk je dat ze haar passie volgt. Leergierig, tot in de kleinste punten, denkt ze gedetailleerd hoe het plaatje van haar programma er uit moet gaan zien. Het beeld is er, nu de uitwerking nog.

Janneke is er ook eentje uit de stal van de Koningstheateracademie uit Den Bosch. Jammer dat ik haar gemist heb in de tijd dat ik de opleiding fotografeerde.

Ik ontmoette Janneke toen ik de voorronde fotografeerde voor het Camerettenfestival. Het was in Theater Walhalla in Rotterdam. Ik kende haar niet maar begreep wel dat ze al aardig naam maakte in het Utrechtse circuit en dat ze uit het noorden kwam. Dat hoorde ik niet direct maar de trots waarop iemand over Groningen praat en zingt verraadt natuurlijk veel. Bij Cameretten voel je op een gegeven moment wel of iemand ook echt door kan breken als cabaretier. Ik vond haar geen cabaretier maar hoopte wel op een doorbraak. De liedjes waren anders. De teksten waren anders. Uitleggen lukt niet echt maar ik voelde het wel zo.

Cameretten is het niet geworden voor haar  maar ze maakte daarna wel een mooie voorstelling Femme Facade, een  muzikale cabaretvoorstelling met het circus als metafoor voor het leven.  Of ik haar fotografie wilde doen….

Ik fotografeerde dit mooie programma en zag m’n fotowerk terug op de cd. Een bekroning in de vorm van juweeltjes van liedjes. Die liedjes die doen het wel bij me. Potverdorie wat raken deze en wat een fantastische muzikanten staan er om haar heen.

En toen was daar Corona en alles lag plat. De voorbereidingen van Janneke waren grondig voor haar nieuwe programma. Het decor en de attributen zorgvuldig gekozen en de muziek stond als een huis. Dan is het natuurlijk enorm frustrerend als er geen mogelijkheid tot spelen is. Zeker als je weet dat je goed materiaal hebt en een publiek dat er op wacht.

Als dan de vraag weer komt om de publiciteitsfoto’s te maken dan zeg ik geen nee. Ook niet in de beperkte omstandigheden. Het waren 30 toeschouwers die in het Westlandtheater de Naald mochten maar die zaten dan ook erg vorstelijk in een sfeervolle setting. Daar zijn ze in Naaldwijk erg goed in. Voorzichtigheid overheerste maar Janneke straalde. Het Fantoomgeluk kon beginnen….

En nu…..
Begin september is de première van HAIM, het muzikale locatietheaterspektakel (mooi Scrabblewoord) in de Eemshaven, waarin Janneke één van de drie hoofdrollen speelt. Op 10 oktober is de CD-release van Fantoomgeluk én haar 10-jarig jubileumfeestje bij Fort aan de Klop in Utrecht.  Ergens tussen die twee dingen in staat er de speellijst van Fantoomgeluk om weer los te gaan, samen met haar muzikanten Bas en Timo. Janneke noemt het “een onnoemelijk fijn vooruitzicht”, om na 1,5 jaar crisis weer zoveel te hebben om naar uit te kijken.
Waarom schrijf ik dit?
Omdat ik een rotsvast vertrouwen heb in de nieuwe lichting theatermakers die door dik en dun hun idealen nastreven. Gelukkig is men slim genoeg om op meer paarden in te zetten maar wel steeds met hetzelfde doel voor ogen. Spelen en laten zien wat men in huis heeft. Ik gebruik Janneke als voorbeeld omdat ze een groot talent is dat zeker een groter podium gaat bereiken maar zoals Janneke zijn er veel. Gedrevenheid ten top want Nederland barst van het talent. Dat ik , als fotograaf daar dan tussen mag dwalen en hun kunsten mag fotograferen is alleen maar een grote eer. Ik mag er bovenop staan.  Ze doen, als het ware, een extra dansje voor me, zingen nog een keer dat mooie lied omdat ik het vraag voor die ene foto……. Die foto die misschien net weer wat kan bijdragen aan zoveel moois.

We zijn er aan toe.

WAT MIJN MAN NIET WEET

WAT MIJN MAN NIET WEET

En dan werk je ook gewoon voor Victoria, Birgit en Puck Pomelien....... Heerlijk werk. Met 'Wat mijn man niet weet' spelen ze nog t/m 9 februari in de theaters met hun knotsgekke vriendinnencomedy. Een zaal vol joelende en gierende vrouwen en daartussen een enkele...

OP MAARTEN…

OP MAARTEN…

Eva vraagt of ik een foto heb van Maarten die 'anders is dan anders'. Geen foto van een optreden of geposeerde maar eentje tussen de mensen. Zo'n 'snapshot'..... Nou, die zijn er wel. Foto's die nooit gepubliceerd zijn maar die Maarten wel typeren. Ik weet direct in...

DE REEDIJKEN

DE REEDIJKEN

Kijk, dit is een bijzonder schilderij. 'Reedijken bij elkaar'. Ik zit hier met mijn kleinzoon Deen bij het schilderij dat ik maakte over mijn grootvader Jacob Reedijk. Ik ben naar hem vernoemd en Deen draagt ook Jacob in zijn doopnamen. Op dit schilderij liet ik ook...

Rosita Steenbeek in Klaaswaal

Rosita Steenbeek in Klaaswaal

Zaterdag luisterde ik naar de schrijfster Rosita Steenbeek. Zij schreef het boek 'ROSE' over haar oma Rose. Voor en tijdens de oorlogsjaren woonde het gezin in Klaaswaal waar grootvader Gerhard predikant was. Muziekvereniging N.L.S. uit Klaaswaal en fanfare orkest...

john leddy

john leddy

John Leddy is overleden op 25 december. John is bij velen bekend uit de tvserie 'Zeg eens A" maar mijn herinneringen gaan vooral naar de tijd dat ik alles fotografeerde voor het Koningstheater en de opleiding in Den Bosch. De jaarlijkse kerstproducties trokken zalen...

NOSTALGIE ALS RODE DRAADHet is niet zo dat ik altijd in het verleden blijf hangen maar het speelt wel een grote rol in mijn werk”. Beeldend kunstenaar / fotograaf Jaap Reedijk is bij de meesten bekend van zijn schilderijen, grote monumentale objecten en de...